René Trabelsi (rechts op foto)
AFP or licensors

Tunesië krijgt voor het eerst in meer dan 60 jaar een joodse minister

In Tunesië kondigt premier Youssef Chahed een grote herschikking aan van zijn regering. De joodse zakenman René Trabelsi krijgt de portefeuille Toerisme. Hij wordt de eerste jood in meer dan 60 jaar die een ministerpost in Tunesië bekleedt. 

Verrassing

De benoeming van Trabelsi komt als een verrassing, want de joodse minderheid in Tunesië is weinig betrokken bij het politieke leven. Het land telt in totaal 11,5 miljoen mensen. Bijna 2.000 hiervan zijn joden. Ze wonen vooral op het toeristische eiland Djerba, waar een belangrijke oude synagoge staat. Volgens de lokale media is Trabelsi slechts de tweede minister van joodse afkomst sinds de onafhankelijkheid in 1956. De vader van Trabelsi is de voorzitter van de joodse-Tunesische vereniging, die onder meer verantwoordelijk is voor de synagoge in Djerba. 

De aanstelling van Trabelsi krijgt wat kritiek in Tunesië. Niet omwille van zijn religieuze afkomst, maar omdat hij als zakenman actief is en meer bepaald in de toeristische sector. Trabelsi verblijft hoofdzakelijk in Frankrijk, waarin hij een groot toeristisch bedrijf beheert. Zijn bedrijf organiseert onder meer toeristische reizen naar Tunesië. Sommige parlementsleden spreken van belangenvermenging. "Het feit dat hij een jood is, interesseert me niet. Volgens de wet mag een minister geen privéjob beoefenen tijdens zijn mandaat", reageert het onafhankelijk parlementslid Yassine Ayari op zijn Facebookpagina. 

Economische crisis houdt aan

In totaal worden maar liefst twaalf minsters vervangen, met als doel het land uit de economische crisis te helpen. Sinds de Tunesische revolutie in 2011 en de afzetting van president Ben Ali, is het land er nog niet ingeslaagd om  de hoge werkloosheid en inflatie aan te pakken.

Meest gelezen