Videospeler inladen...

Transmigranten en vrijwilligers Maximiliaanpark staan terecht voor mensensmokkel

Twaalf mannen en vrouwen, waaronder drie vrijwilligers die in het Brusselse Maximiliaanpark werkten, staan terecht voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Onder hen twee journalistes en een sociaal assistent.  

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is het proces gestart tegen negen transmigranten en drie vrijwilligers van het Brusselse Maximiliaanpark. Het park, in de buurt van het Noordstation, is een verzamelplaats voor transmigranten. Vrijwilligers leiden er alles in goede banen. Enkelen van hen staan nu terecht voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie. 

Journalisten zouden transmigranten geholpen hebben de grens over te steken

Onder de beklaagden zijn twee journalistes. Anouk Van Gestel is hoofdredactrice van het Franstalige vrouwenmagazine Marie-Claire. Myriam Berghe is journaliste bij Femmes d’Aujourd’hui. Zij worden ervan verdacht smokkelaars onderdak te hebben verleend en migranten over de grens te hebben geholpen. 

Een andere verdachte is Walid. Hij werd elf maanden geleden opgepakt. Hij moet voor de rechtbank verschijnen omdat hij een dakloze jongere eten en onderdak heeft gegeven. Die jongeman verblijft illegaal in België en wordt ervan verdacht een mensensmokkelaar te zijn. Zelf verklaarde hij een gewone migrant te zijn die naar Engeland wil gaan.

Ook de Belgisch-Marokkaanse Zakia werd in dit dossier aangehouden. Hij zat al twee maanden in voorlopige hechtenis.

De advocaten van de verdachten betreuren dat hun cliënten vervolgd worden, terwijl ze enkel maar mensen wilden helpen die gevlucht zijn uit oorlogsgebieden.

Advocaat Dimitri de Béco: "Onderscheid maken tussen transmigranten en echte mensensmokkelaars"

Volgens Dimitri de Béco, advocaat van een van de transmigranten, moet er in dit dossier een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de echte mensensmokkelaars en de transmigranten. "De mensensmokkelaars verdienen daar enorm veel geld mee in weerwil van het belang van de migranten. De beklaagden hier, zelf migranten zonder geld die in Engeland willen geraken, helpen smokkelaars enkele dagen of weken om een mindere prijs te krijgen."

Meest gelezen