Video player inladen...

Vijfdaagse staking bij Bpost begonnen: deze hinder mag u verwachten

Het Bpost-personeel is gisteravond aan een meerdaagse staking begonnen. Tot en met dinsdag zal er elke dag een afdeling van het postbedrijf het werk neerleggen. De postbestelling zal de komende dagen dan ook ernstig verstoord zijn. Vandaag worden er toch nog beperkt brieven en kranten bezorgd.

De vakbonden leggen het werk neer uit onvrede met de werkdruk, besparingen en onrust over de toekomstplannen. Maandag was er nog een "serene" ontmoeting tussen de bonden en directie, maar de stakingsactie raakte niet meer van de baan.

De komende vijf dagen zal er per bedrijfstak een dag gestaakt worden. Sinds 22 uur gisteravond is dat het geval bij de sorteercentra. Donderdag zijn de transporteurs aan de beurt en vrijdag leggen de postbodes zelf het werk neer. Maandag gaan de postkantoren niet open en dinsdag ten slotte staakt de pakjesdienst van Bpost.

Hinder

Vanaf vandaag wordt zware verstoring verwacht bij de verdeling van de brieven en pakjes over het hele land. "Vandaag zal er nog uitreiking zijn, maar met minder brieven en pakjes omdat de sorteercentra vanaf gisteravond zijn dichtgegaan waardoor zeer weinig brieven of pakjes tot bij de postbodes geraken", waarschuwt de directie.

"Het zwaartepunt zullen we donderdag en vrijdag voelen. Vrijdag omdat de postbodes dan staken, donderdag omdat er geen transport mogelijk zal zijn van brieven en pakjes."

Wat betreft kranten en tijdschriften zou er morgen geen hinder zijn want die bezorging verloopt niet via de sorteercentra. "Voor de dagen daarna is het afwachten."

Torfs vervangt Bpost door PostNL

Schoenenketen Torfs schakelt alvast tijdelijk PostNL in om te kunnen blijven leveren aan zijn Belgische klanten tijdens de staking bij Bpost. Dat zegt topman Wouter Torfs. "Wij hebben voorzieningen getroffen", zegt Torfs. "We hebben afspraken gemaakt met PostNL, met wie we nu al samenwerken voor leveringen in Nederland."

De maatregel is tijdelijk, maar Torfs verbergt zijn ongenoegen over de staking niet. "Bpost schiet in eigen voet. Ik ken de achtergrond van de staking niet, maar ik begrijp niet dat ze er via gesprekken niet uit geraken." 

Tot en met dinsdag?

In principe duurt de staking bij Bpost tot en met dinsdag. De vakbonden sluiten echter niet uit dat er langer zal worden gestaakt als de directie hen de komende dagen niet zal kunnen overtuigen tijdens de onderhandelingen.

"Maar mijn hoop is dat we de staking vervroegd kunnen stopzetten wanneer we gegevens hebben waarmee we naar het personeel kunnen gaan en hen kunnen overtuigen dat we op de goeie weg zijn", stelt Jean-Pierre Nyns van de socialistische bond ACOD Post.

Barbara Van Speybroeck (Bpost): "We verwachten een zware verstoring in de brieven- en pakjesbedeling"

Video player inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over het begin van de staking

Video player inladen...

Bekijk hier de items uit het Journaal van 19 uur

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen