© EU

WiFi4EU: gratis wifi voor gemeenten in heel Europa

184 Vlaamse gemeenten maken kans op gratis wifi van Europa. De Europese Commissie reikt vouchers uit om gratis wifi te installeren in gemeenten. In december weten we welke Vlaamse gemeenten zo'n voucher te pakken hebben gekregen.

De Europese Commissie maakt 120 miljoen euro vrij om gratis wifi te installeren in gemeenten. Met dit bedrag kunnen zo’n 8.000 gemeenten in heel Europa gratis wifi aanbieden aan hun inwoners en toeristen. Per gemeente kan je een voucher van 15.000 euro verdienen.

Het geld mag enkel gebruikt worden om “wifi-hotspots” te installeren. Via deze "hotspots" kunnen de gemeenten gratis wifi aanbieden in de openbare bibliotheek of in het stadhuis. De gemeenten moeten wel zelf in staat zijn om 3 jaar lang gratis wifi te voorzien.

Meer dan een op vijf gemeenten in heel Europa hebben zich geregistreerd. In België schreven 338 gemeenten zich in, waarvan 184 Vlaamse. De vouchers worden uitgedeeld op basis van het “first-come, first-served” principe. We kunnen dus niet voorspellen hoeveel Vlaamse gemeenten gratis Europese wifi zullen krijgen. België heeft als lidstaat recht op minstens 15 vouchers, maar kan er niet meer dan 224 verdienen.

N-VA tegen WiFi4EU

N-VA had zich in het Europees Parlement eerder tegen de gratis Europese wifi uitgesproken. “Europa wil met dit project wederom populariteit kopen, maar dit zal de belastingbetaler miljoenen kosten", zei Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) toen in een persbericht.
Van Bossuyt is van mening dat "de grote internetrevolutie er niet zal komen door WiFi4EU in één bibliotheek." Zij vindt dit beleid "ondoordacht" en wil dat "Europa zich inzet voor 5G mobiele verbindingen en supersnel internet."

Toch blijkt dat heel wat N-VA steden en gemeenten zoals Antwerpen, Berchem en Aalst zich kandidaat stellen voor de gratis wifi.

Meest gelezen