Video player inladen...

Belg in India stierf geen gewelddadige dood, het blijkt nu toch natuurlijk overlijden te zijn

Danny Byltjes, de Vlaming die in verdachte omstandigheden in India overleed, blijkt nu toch een natuurlijke dood gestorven te zijn. De man overleed na een hartfalen. Dat is de conclusie van een nieuw Belgisch gerechtelijk onderzoek. 

Danny Byltjes vertrekt in 2016 naar India. De man zou er technische opleidingen geven aan Indiase collega’s. Op de eerste trainingsdag wordt hij onwel. Twee Indiase collega’s vervoeren de zieke Danny Byltjes van Khamballa naar het Samarpan Hospital in Jamnagar, een rit van ruim een uur. Als ze daar arriveren, kunnen de geneesheren enkel zijn overlijden vaststellen. 

Volgens het Indiase autopsierapport was het een natuurlijk overlijden, maar toen het lichaam werd gerepatrieerd stelde een Belgisch wetsgeneesheer vast “dat Danny Byltjes overleden is aan de gevolgen van zwaar stomp kneuzend geweld welke geresulteerd heeft in een grote leverscheur en een schedelindeukingsfractuur ter hoogte van het linker achterhoofd.” Bovendien bleken een aantal vitale organen zoals het hart en de nieren, te ontbreken. 

Een Antwerps onderzoeksrechter startte op basis van dat rapport een onderzoek naar moord. Dat onderzoek verliep erg moeizaam, ook al omdat de Indiase autoriteiten geen toestemming gaven voor een Belgische rogatoire commissie. 

Toen VRT NWS het verhaal in februari van dit jaar naar buiten bracht, kreeg het enorme weerklank, tot in Indiase media. Mede onder die mediadruk, gevolgd door politieke druk, kwam er uiteindelijk toch groen licht voor zo’n rogatoire commissie. Van 10 tot 15 oktober 2018 verbleven vier agenten van de Antwerpse federale gerechtelijke politie samen met een onderzoeksrechter in India. 

Uit het onderzoek ter plaatse blijkt nu dat het niet om een gewelddadige dood zou gaan maar wel degelijk om een natuurlijke dood, in Indiase termen 'an accidental death'.

De kwetsuren op het lichaam zouden kunnen verklaard worden door een val tijdens de rit naar het ziekenhuis. En de organen zoals het hart en de nieren zouden bij de Indiase autopsie weggenomen zijn voor afzonderlijk onderzoek.

De weduwe van Danny Byltjes, Nancy Van Son, kreeg de informatie deze namiddag van de Antwerpse onderzoeksrechter. Nancy Van Son was erg tevreden over de grondige wijze waarop de onderzoeksrechter en de speurders in India hebben gewerkt. Ze kreeg een antwoord op de vragen waarmee ze al ruim twee jaar worstelt en aanvaardt de resultaten van het gerechtelijk onderzoek.

Meest gelezen