Belga

17-jarig meisje maandenlang opgesloten en verkracht in Brusselse kelder

Voor de correctionele rechtbank in Brussel is het proces gevoerd tegen een 22-jarige man die een minderjarig mentaal gehandicapt meisje meer dan twee maanden zou hebben opgesloten en verkracht. Het slachtoffer werd verplicht te leven in erbarmelijke omstandigheden in een kelder in de Brusselse gemeente Evere. 

De verdachte werd na zijn arrestatie terug vrijgelaten. Amper drie dagen later maakte hij al een nieuw slachtoffer. Hij kon uiteindelijk worden opgepakt in Frankrijk nadat hij op de vlucht was geslagen voor de politie. Het parket eist 15 jaar cel met een bijkomende terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De vader van de twintiger staat ook terecht voor schuldig verzuim. Volgens het parket was hij op de hoogte van de feiten, maar greep hij nooit in. Voor hem eist de openbaar aanklager een effectieve celstraf van twee jaar.

Het meisje werd zwaar mishandeld en gemanipuleerd

De Brusselse twintiger startte in 2016 een relatie met een minderjarig meisje, dat verstandelijk 13 jaar oud was. Hij overtuigde het meisje om bij hem in te trekken, maar zou haar vervolgens 2,5 maanden hebben opgesloten. “Ze mocht de kelder niet verlaten, tenzij hij er bij was”, vorderde de openbaar aanklager. “Uit haar verklaringen blijkt dat ze herhaaldelijk werd verkracht. Ze kreeg om de drie dagen een boterham te eten en moest zich wassen in een emmer. Toen ze werd gevonden kon ze amper stappen en deed het zonlicht pijn aan haar ogen, want er was zelfs geen raam in de kelder.” Volgens het parket werd het meisje zwaar mishandeld en gemanipuleerd. “Wanneer hij zijn zin niet kreeg, verdween hij soms dagenlang met de sleutel. Het is uiteindelijk de zus van de beklaagde die haar aantrof in de kelder en de politie verwittigde”, aldus de openbaar aanklager. 

De toen 20-jarige man werd opgepakt, maar kwam in mei 2017 al vrij onder voorwaarden, ondanks een veroordeling in Charleroi voor geweldpleging op verschillende minderjarige meisjes die hij via Facebook had leren kennen. “Die vrijlating was achteraf gezien een fout”, gaf de parketmagistraat toe. “Hij was vlak voor zijn arrestatie al een nieuwe relatie begonnen met een tweede slachtoffer, een naïeve jongvolwassen vrouw. “Drie dagen na zijn vrijlating trok ze bij hem en zijn vader in. Haar gsm werd meteen afgenomen en ook zij werd opgesloten in de woning. Toen de politie hem op de hielen zat, vluchtte hij met de vrouw naar Frankrijk. Ze werden daar betrapt bij een winkeldiefstal en uit elkaar gehaald door de bewakingsagent om te worden verhoord. Meteen vroeg de vrouw om de politie te verwittigen omdat ze was vastgehouden tegen haar wil en werd verkracht. Ze was toen 22 weken zwanger van hem, maar had een gewichtsverlies van 14 kg omdat ze amper te eten had gekregen.”

Psychiatrische verslagen tonen aan dat beklaagde sadistische trekken heeft

Uit de verslagen van de psychiater blijkt dat de beklaagde psychopathische en sadistische trekken heeft en niet beschikt over een empathisch vermogen. “De kans op recidive is groot”, sprak de openbaar aanklager. “Hij martelt dieren, schuwt het seksueel geweld niet en blijft slachtoffers maken. We hadden hier evengoed een verdieping hoger kunnen zitten, op het hof van assisen. Maar hier stopt het! Ik eis een straf van 15 jaar cel met een bijkomende terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van 10 jaar.”

De advocaat van de twintiger trok in zijn pleidooi een deel van de verklaringen van de slachtoffers in twijfel. “Ze waren dolverliefd op hem. Hij manipuleerde hen niet. Ze wilden samen met hem een leven beginnen, dat blijkt uit de berichtjes die ze hem stuurden.” Volgens de strafpleiter ligt de oorzaak van het gedrag van zijn cliënt bij een trauma uit het verleden. “Op zesjarige leeftijd zag hij zijn moeder sterven bij een verkeersongeval, dat heeft hem beïnvloed voor de rest van zijn leven. Dat is geen excuus voor de feiten, maar wel de uitleg die experts geven.”

Meest gelezen