Video player inladen...

Amerikaanse minister van Justitie Sessions neemt ontslag op vraag van president Trump

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions neemt ontslag op vraag van president Trump. Dat heeft hij in een brief aan de stafchef van het Witte Huis, John Kelly,  bekendgemaakt. Trump had al lange tijd kritiek op Sessions. De Democraten vrezen dat de president op deze manier een einde wil maken aan het Rusland-onderzoek.

In de campagne voor de presidentsverkiezingen had Sessions zich een trouwe aanhanger getoond van Trump.  Na de verkiezingen werd hij daarom beloond met de portefeuille van Justitie in de regering van Trump.

Maar al snel kwam het tot een breuk tussen president en minister en dat had alles te maken met het onderzoek naar de banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland. Sessions, die zelf een ontmoeting gehad met de Russische ambassadeur, verklaarde zich onbevoegd om toezicht te houden op het onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller.

Trump nam hem dat bijzonder kwalijk. De president noemt het Ruslandonderzoek een heksenjacht tegen zijn persoon en wil er einde aan maken. Dat het ontslag nog zo lang op zich liet wachten, heeft er misschien mee te maken dat de Republikeinse partij erg tevreden was met het beleid van Sessions. 

Het onderzoek naar de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016 blijft in handen van het ministerie van Justitie met viceminister Rob Rosenstein, wiens job eveneens als precair wordt gezien.

"We danken procureur-generaal Jeff Sessions voor zijn diensten en wensen dat het goed met hem gaat. Een permanente vervanging zal op een latere datum gecommuniceerd worden", meldde Trump een dag na de tussentijdse verkiezingen in een tweet. Matthew Whitaker zal zijn functie voorlopig waarnemen.

(Lees verder onder de tweets)

"Schaamteloze poging om Rusland-onderzoek te stoppen"

De fractieleider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, noemt het ontslag van Sessions een schaamteloze poging om het Rusland-onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller te ondermijnen en te beëindigen.

Pelosi roept de waarnemende minister Whitaker om zich niet met het onderzoek te bemoeien en zich onbevoegd te verklaren wegens "zijn waslijst aan bedreigingen om het onderzoek te ondermijnen en te verzwakken". Het Congres moet onmiddellijk actie ondernemen om de rechtsstaat en de integriteit van het onderzoek te garanderen.

Meest gelezen