België is draaischijf voor handel in wilde dieren en planten

Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) bevestigt wat onze Pano-uitzending over "Bushmeat" al aangaf: België is een draaischijf voor de legale en illegale handel in wilde dieren en planten. Het rapport wordt later vandaag voorgesteld in het federale parlement.

Het rapport van het WWF is gebaseerd op een studie van TRAFFIC, een ngo die zich bezighoudt met het opsporen van illegale handel in bedreigde soorten. In de studie heeft TRAFFIC gegevens verwerkt uit de periode 2007-2016. 

Uit de studie en het rapport blijkt dat de Europese Unie (EU) een belangrijke rol speelt in de handel van wilde soorten. De EU is zowel een afzetmarkt als een doorvoerroute. Omdat België in de EU centraal gelegen is, is het een van de belangrijkste spelers. De luchthaven van Zaventem en de haven van Antwerpen zijn voor de handel cruciaal. 

Krokodillenvlees en Afrikaanse kers

Zo blijkt ons land een belangrijke in- en uitvoerder te zijn van (illegale) reptielproducten, zoals vlees van de Nijlkrokodil. Binnen Europa is België de tweede belangrijkste invoerder van houtproducten, zoals gezaagd hout van de Afrikaanse teak en medicinale schors van de Afrikaanse kers.   

Sommige producten die via ons land verhandeld worden zijn afkomstig van dier- en plantensoorten die op de lijst van CITES staan. Dat is een organisatie van de Verenigde Naties die alle bedreigde dieren en planten inventariseert en onderbrengt op een lijst van soorten die niet verhandeld mogen worden. Het gaat onder meer om medicinale planten, ivoor, zeepaardjes en reptielen. 

Politieke agenda

Het WWF wijst erop dat de handel in wilde dieren en planten een van de belangrijkste oorzaken is van het verlies aan biodiversiteit. Door het  rapport voor te stellen in het federale parlement hoopt het WWF het probleem op de politieke agenda te krijgen.  

Meest gelezen