BELGA

Bernard Ntuyahaga krijgt definitief geen asiel in België

De Rwandese majoor die in 2007 voor het Brusselse Hof van Assisen veroordeeld was voor de moord op de tien Belgische Blauwhelmen in Rwanda, op 7 april 1994, krijgt geen politiek asiel in ons land. De man had zijn straf volledig uitgezeten en was in juli vrijgekomen. Maar op dat ogenblik had hij dus geen geldige verblijfspapieren meer. Daarom vroeg hij asiel aan met de bedoeling om uiteindelijk naar zijn familie in Denemarken te kunnen reizen. Die aanvraag is nu ook in beroep verworpen.

Wat er nu moet gebeuren met Bernard Ntuyahaga is erg onduidelijk. Staatssecretaris voor Migratie Theo Francken wil hem liefst zo snel mogelijk het land uitzetten. Maar zo eenvoudig is dat niet. Hem terugsturen naar Rwanda is niet evident. Daar zijn nu diegenen aan de macht tegen wie hij als Rwandese militair destijds moest vechten en dat regime aarzelt niet om tegenstanders hard aan te pakken en dat is nog zacht uitgedrukt. Daarenboven is Ntuyahaga in ons land veroordeeld voor ook andere moorden dan die op de tien Blauwhelmen en wordt hij dus beschouwd als een 'genocidair', een volksmoordenaar, zelfs al heeft hij zijn straf helemaal uitgezeten. En dat kan in het Rwanda van vandaag een levensgevaarlijk statuut zijn, waardoor het volgens het internationaal recht eigenlijk niet kan om hem daarheen te sturen.

Denemarken of Zambia dan?

Zelf zou Ntuyahaga liefst naar Denemarken gaan waar zijn vrouw en dochter wonen. Maar dat hangt af van de wil van Denemarken om hem op te nemen. Staatssecretaris Francken had eerder al doen doorschemeren dat hij dit een gepaste oplossing zou vinden maar het is niet duidelijk of er ook echt met Kopenhagen overlegd is.

En dan is er nog Zambia, het land waar de man heen gevlucht was na de oorlog en de genocide in Rwanda. Daar had hij in 1994 het statuut van vluchteling gekregen, zoals trouwens vele duizenden Rwandezen in dat land. Maar of Lusaka bereid zou zijn om Ntuyahaga weer op te nemen is absoluut niet zeker. Daarenboven riskeert hij om van daaruit uitgeleverd te worden aan Rwanda zoals al gebeurd is met andere Rwandese vluchtelingen in Zambia. Vandaar dat hij zich daar tegen verzet.

Delicaat dossier

Hoe dan ook is dit een zeer delicaat dossier, zeker tegenover de families en vrienden van de tien omgebrachte Belgische Blauwhelmen. Ook sommige para's en voormalige para's hebben op de sociale media al bijzonder giftig en zelfs dreigend gereageerd op een mogelijke vrijlating van Ntuyahaga, die op dit ogenblik nog altijd vastgehouden wordt in een gesloten centrum in Steenokkerzeel. Maar dat kan niet eeuwig blijven duren.

Volgend jaar in april is het 25 jaar geleden dat in Rwanda de hel losbarstte: de hernieuwde burgeroorlog en de genocide op de Tutsi's waarbij in totaal (wellicht) 1,1 miljoen Rwandezen vermoord werden in honderd dagen tijd. En dus ook tien Belgische Blauwhelmen en volgens officiële cijfers twaalf Belgische burgers.

Meest gelezen