Video player inladen...

Componist Francis Lai (bekend van "Love story") is overleden

In Frankrijk is componist Francis Lai overleden. Dat meldt de burgemeester van Nice, zijn geboortestad. Lai schreef onder meer de muziek voor films als "Love story" en "Un homme et une femme". Hij werd 86.

"Where do I begin? To tell the story of how great a love can be. The sweet love story that is older than the sea. The simple truth about the love she brings to me. Where do I start?" Kinderen van de jaren 70 herkennen in deze lyrics meteen het begin van het kenwijsje van "Love story", de film van Arthur Hiller uit 1970 over een tragische liefde.

De man die dit kenwijsje en de rest van de filmscore componeerde, is overleden. Hij heette Francis Lai en werd geboren op 26 april 1932 in Nice. Burgemeester Christian Estrosi van die stad in het zuiden van Frankrijk bevestigt het nieuws vanavond op Twitter.

Voor de muziek die hij voor "Love story" componeerde, kreeg Lai in 1971 de Oscar in de categorie original score en ook een Golden Globe in de categorie original score.

Daarmee bevestigde hij het succes dat hij bij zijn grote doorbraak in 1966 kende met zijn muziek voor de film "Un homme et une femme" van Claude Lelouch. Die leverde hem in 1967 een Golden Globenominatie in de categorie original score op.

Ook de scores van bekende films als "Mayerling" van Terence Young uit 1968, "Emmanuelle 2" van Francis Giacobetti uit 1975 en "Bilitis" van David Hamilton uit 1977 (zie video onder) waren van de hand van Lai.

Lai schreef daarnaast liedjes voor tal van iconische Franse zangers, onder wie Juliette Gréco, Yves Montand ("La bicyclette"), Edith Piaf, Mireille Mathieu, Dalida, Johnny Hallyday, Jacques Dutronc, Charles Aznavour en Patricia Kaas.

Lai nam ook zelf enkele platen op waarop hij zijn eigen nummers vertolkte. In 1974 componeerde hij de kenwijsjes voor de nieuwe zender France 3, waaronder "Les étoiles du cinéma" voor het programma "Le cinéma de minuit". In 2014 kreeg hij een lifetime achievement award tijdens het gala van de World Soundtrack Awards van Film Fest Gent.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...

Meest gelezen