AFP

Facebook geeft toe: "Niet genoeg gedaan om geweld tegen moslims in Myanmar te voorkomen"

Uit onderzoek blijkt dat Facebook in Myanmar is gebruikt om geweld aan te wakkeren tegen de Rohingya-minderheid, die voornamelijk uit moslims bestaat. Het Amerikaanse bedrijf erkent ondertussen dat het meer had kunnen doen om dat te voorkomen.

Sinds augustus 2017 zijn meer dan 700.000 Rohingya's uit Myanmar op de vlucht uit angst voor geweld en vervolging door het leger. Een rapport van de Verenigde Naties sprak deze zomer over "een intentie tot genocide". En daarbij was de VN ook kritisch voor Facebook en de rol die het sociale netwerk speelde in de verspreiding van oproepen tot haat en geweld.

Facebook is een middel geworden voor mensen die haat willen verspreiden

Human Rights Impact Assessment: Facebook in Myanmar

In een onderzoek van de ngo 'Business for Social Responsibility' dat in opdracht van Facebook is uitgevoerd, wordt die dubieuze rol nogmaals bevestigd: "Facebook is een middel geworden voor mensen die haat willen verspreiden en schade willen toebrengen". Het rapport verwijst ook naar offline geweld dat gelinkt kan worden aan Facebook-berichten.

Misbruik door militairen

Facebook geeft intussen toe dat het inderdaad te weinig inspanningen heeft geleverd in Myanmar: "Het rapport concludeert dat we niet genoeg deden om te vermijden dat ons platform gebruikt werd om verdeling in de hand te werken en offline geweld aan te wakkeren. We zijn het ermee eens dat we meer kunnen en zullen doen", schrijft het bedrijf in een blogbericht.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De afgelopen maanden werd al duidelijk dat vooral vanuit militaire hoek misbruik is gemaakt van Facebook om anti-Rohingya-boodschappen te verspreiden. Onderzoek van The New York Times bracht aan het licht dat honderden Myanmarese militairen zich op de sociaalnetwerksite voordeden als fanpagina's van beroemdheden om op die manier nepnieuws en haatberichten te verspreiden bij een breed publiek.

Facebook is het internet

Een bijkomend probleem is de hoge graad van digitale ongeletterdheid in Myanmar. Veel inwoners hebben maar de laatste jaren kennisgemaakt met het internet en weten amper hoe ze moeten surfen. Voor veel mensen in Myanmar is Facebook synoniem voor het internet en is het hun belangrijkste bron van informatie.

De Amerikaanse technologiereus belooft meer aandacht te hebben voor de specifieke situatie in Myanmar en heeft vandaag al 99 mensen in dienst die de taal spreken en de lokale context van berichten kunnen inschatten. Tientallen accounts en pagina's zijn ondertussen ook verwijderd door Facebook.

Of dat voldoende zal zijn, moet de komende maanden en jaren blijken. De onderzoekers van BSR verwachten dat in de aanloop naar de Myanmarese verkiezingen in 2020 de haatberichten en desinformatie verder zullen toenemen. Facebook zegt ondertussen dat het alles in het werk stelt om "misbruik op het platform uit te roeien in de aanloop naar de verkiezingen van 2020". Vooral op WhatsApp zal dat een uitdaging worden, bleek onlangs nog bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen

Meest gelezen