Videospeler inladen...

Parkeren met ongeldige gehandicaptenkaart wordt moeilijker door nieuwe controleapp

Er komt een nieuwe app voor parkeerwachters en agenten, om gesjoemel met parkeerkaarten voor gehandicapten sneller te detecteren. De app is gedurende drie maanden getest in Antwerpen, Namen en Koekelberg en wordt nu over het hele land uitgerold. Bij de controles in de testperiode bleek in één op de acht gevallen de gebruikte gehandicaptenkaart ongeldig. "Met de nieuwe app wordt het voor fraudeurs moeilijker om een parkeerplaats in te pikken die hen niet toebehoort", zegt staatssecretatis voor Gelijke Kansen en Personen met een Beperking Zuhal Demir (N-VA).

Fraude met ongeldige parkeerkaarten om onterecht op een voorbehouden plaats te parkeren, komt geregeld voor in ons land. Er zijn naast de ruim 420.000 geldige parkeerkaarten momenteel nog naar schatting 220.000 ongeldige parkeerkaarten in omloop. Het gaat bijvoorbeeld om toegekende kaarten van personen die intussen zijn overleden, of kaarten die maar een beperkte termijn geldig waren maar nadien niet zijn ingeleverd.

Om gesjoemel met die kaarten beter aan te pakken, heeft staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Personen met een handicap Zuhal Demir voorbije zomer een app gelanceerd, die de ongeldige kaarten snel kan herkennen. Politieagenten, parkeerwachters en gemeenschapswachten kunnen een QR-code scannen of het kaartnummer ingeven, waarna de app meteen aangeeft of het om actieve of vervallen parkeerkaart gaat.

Boetes

De app werd gedurende drie maanden getest in Antwerpen, Namen en Koekelberg. De controleurs konden in die periode 16.305 parkeerkaarten scannen, en één op de acht bleek niet langer geldig. Die 2.038 kaarten werden uit omloop gehaald, en de fraudeurs kregen een boete van 116 euro. Enkele fout geparkeerde auto's werden weggesleept, en de factuur daarvan is ook voor rekening van de foutparkeerders. 

"Zonder die app kunnen we enkel afgaan op wat we zien: of de kaart op het eerste zicht nog in orde is", zegt Dwayne Verstraete, van de lokale politie van Antwerpen, die de Parkeerapp mee heeft uitgetest. "Nu hebben we een extra opsporingsmiddel om sneller én effectiever inbreuken vast te stellen. Wie de parkeerkaart voor gehandicapten niet correct gebruikt, riskeert naast de boete van 116 euro ook nog een pv waar bij de politierechtbank wordt beslist of je nog een rijverbod of een extra boete krijgt daar bovenop. Het is zeer asociaal gedrag dat aangepakt moet worden."

Demir: "Krachtig wapen tegen asociale fraude"

Staatssecretaris Demir rolt de app nu uit naar alle Belgische steden en gemeenten. Controles van de gehandicaptenkaarten zullen in eerste instantie enkel gebeuren op de openbare weg, en niet op bijvoorbeeld parkings van supermarkten. De app kan gebruikt worden door agenten, maar ook door gemeenschapswachters of parkeerwachters.

"Het zal voor fraudeurs steeds moeilijker worden om een plaats in te pikken die hen niet toebehoort. Die praktijk is onaanvaardbaar", zegt ze. "Controleurs hebben er vanaf nu een krachtig wapen bij om streng te kunnen optreden. Ik ben ervan overtuigd dat het bestraffen van dit respectloze en asociale gedrag er op termijn toe zal leiden dat meer parkeerplaatsen effectief vrij blijven voor personen met een handicap. Want zij hebben het recht om makkelijk te kunnen parkeren als ze deelnemen aan het openbare leven."

Meest gelezen