Video player inladen...

Geert Bourgeois (N-VA): "Stopzetten benoemingsprocedure Oost-Vlaamse gouverneur is geen optie"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) blijft erbij dat de procedure voor de benoeming van een nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur correct is verlopen. In het Vlaams Parlement verklaarde hij dat van een stopzetting van die procedure geen sprake kan zijn. Dat kan alleen als de regering alle geschikt bevonden kandidaten ongeschikt zou verklaren, wat de deur openzet voor juridische procedure. Hij bevestigt dat de Vlaamse regering bij consensus een beslissing over de meest geschikte kandidaat moet nemen. Wanneer dat kan, laat hij in het midden.

De voorbije twee weken heerst onrust in de Vlaamse regeringsrangen over de benoeming van en nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen. Open VLD vond dat dit Kamerlid Carina Van Cauter moest worden, maar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) schoof de "apolitieke" Wim Leerman naar voren. Van Cauter trok zich gisteren terug omdat ze wil vermijden dat haar reputatie te grabbel wordt gegooid. Haar partijvoorzitter Gwendolyn Rutten vindt dat de procedure "kaduuk" is omdat de resultaten van een assessment zijn gelekt.

Stopzetten zou vergen dat de regering zou beslissen dat geen enkele van die kandidaten geschikt is. Dat is niet aan de orde

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Geen fraai zicht, met andere woorden. Bourgeois kreeg enkele vervelende vragen in het Vlaams Parlement. Hij blijft erbij dat de procedure correct is verlopen. "Stopzetten is geen optie. Stopzetten zou vergen dat de regering zou beslissen dat geen enkele van die kandidaten geschikt is. Dat is voor wat mij betreft niet aan de orde."

Uit een assessment zijn 15 geschikt bevonden kandidaten naar voren geschoven. "De Vlaamse regering kiest de meest geschikte kandidaat", bevestigt Bourgeois. Hij moest wel toegeven dat er nog geen consensus is bereikt. Wanner komt er dan wel een beslissing? "Ik weet dat vandaag niet", aldus Bourgeois.

Voer dus voor de oppositie. Kurt De Loor (SP.A) vindt de gang van zaken doodjammer voor de 15 kandidaten, voor de Oost-Vlamingen, voor de politiek en voor degene die uiteindelijk wel gouverneur zal worden. Björn Rzoska (Groen) viseert Open VLD, die stoere verklaringen in de media aflegt maar zich niet roert in het parlement en Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) heeft het over "een beschamend politiek schouwspel".

Ik zeg dat het aan Liesbeth Homans toekomt om een voordracht te doen en dat heeft ze ook gedaan

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

In "Villa Politica" herhaalde Bourgeois nog eens dat de procedure voor wat hem betreft correct is verlopen. Hij zei geen weet te hebben van een telefoontje dat Wim Leerman  heeft gekregen van Vlaams minister Homans (N-VA) waarin die zei dat ze hem zou voordragen. "Ik zeg dat het aan Liesbeth Homans toekomt om een voordracht te doen en dat heeft ze ook gedaan", aldus Bourgeois. "Dat heeft geen enkele invloed op de deliberatie binnen de regering."

Bourgeois vindt het nogal logisch dat Homans eerst wil weten of een kandidaat wil dat hij wordt voorgedragen.

Homans zelf houdt de lippen stijf op elkaar. Ze laat wel via haar woordvoerder weten dat ze in het telefoongesprek met Leerman alleen maar heeft gezegd dat ze hem aan de regering zou voordragen en heeft gevraagd of hij beschikbaar was vanaf 1 november. Ze heeft ook maar gebeld met Leerman nadat alle documenten aan de rest van de regering waren vrijgegeven.

Bekijk hieronder het interview met Geert Bourgeois in "Villa Politica".

Video player inladen...

Bekijk het item uit "Het Journaal" van 19 uur

Video player inladen...

Meest gelezen