Video player inladen...

Hans Bonte (SP.A) wil kinderen IS-strijders laten terughalen via een resolutie

SP.A-Kamerlid Hans Bonte dient morgen een resolutie in die vraagt dat ons land actief kinderen van IS-strijders terughaalt. Hij vindt het huidige beleid dat toelaat om die kinderen terug te halen hypocriet omdat het in de praktijk dode letter blijft.  Hij hoopt genoeg steun in de Kamer voor zijn resolutie te vinden, bijvoorbeeld bij leden van  de meerderheid die vertrouwd zijn met de problematiek en die hun collega's zouden kunnen overtuigen. 

"In die resolutie staat effectief dat België actief kinderen moet terughalen uit de regio Syrië en Irak die geboren zijn uit Belgische ouders", verduidelijkt Bonte in "De afspraak" op Canvas. Hij denkt dat het gaat over meer dan 200 kinderen jonger dan 10. "De regering blijft daarover altijd mistig. Het cijfer dat circuleert is 150 à 200, maar ik denk dat dat een  onderraming is."

Hier gaat het over kleine kindjes, over baby's die daar geboren zijn, soms ook over kinderen die hier ontvoerd zijn richting Syrië

Kamerlid Hans Bonte (SP.A)

Hans Bonte hamert erop dat het hier gaat om onschuldige kinderen. "Mijn resolutie betracht absoluut niet om Syriëstrijders terug te halen." Hij wijst erop dat elke Belg recht heeft op consulaire bijstand als hij of zij in het buitenland in nood verkeert. "Hier gaat het over kleine kindjes, over baby's die daar geboren zijn, soms ook over kinderen die hier ontvoerd zijn richting Syrië."

Volgens Bonte is het huidige beleid hypocriet. "Men is akkoord gegaan met de beslissing van de federale regering om toe te laten dat kinderen beneden de 10 jaar kunnen terugkeren als de afstamming duidelijk is en als het duidelijk over Belgische kinderen gaat. In de praktijk merken we dat het zo goed als onmogelijk wordt gemaakt om dat in de praktijk te brengen."

Ik hoop dat mensen die dicht bij de problematiek staan anderen kunnen overtuigen die de problematiek minder kennen

Kamerlid Hans Bonte (SP.A)

Nochtans hebben we volgens hem de plicht om iets te doen: om humanitaire redenen, om reden van internationaal recht maar ook om veiligheidsredenen. Niet terughalen betekent een groter risico op radicalisering, betoogt hij.

Zal het initiatief van Hans Bonte effectief iets uithalen, want hij zit toch op in de oppositie? De SP.A'er is hoopvol. "Ik hoop dat mensen die dicht bij de problematiek staan andere mensen kunnen overtuigen die de problematiek veel minder kennen." Hij verwijst naar iemand als Bart Somers (Open VLD), die eerder al heeft aangegeven dat het onze verantwoordelijkheid is om voor die kinderen te zorgen. 

Meest gelezen