Hond aan de lijn? Vinden koeien fijn!

"Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn". Dat kan je vanaf morgen in Dendermonde lezen op borden nabij en in landbouwzones.

Het gaat om een initiatief van de Boerenbond. Die vraagt om honden aan de leiband te houden. Honden kunnen een voor hen verder onschadelijke parasiet verspreiden via hun uitwerpselen. Waardoor koeienkalfjes dood of misvormd op de wereld kunnen komen.

Martine Van Ouwermeire: "Het gaat om de Neospora-parasiet. Een hond kan drager zijn en mensen hebben daar heel vaak totaal geen idee van, maar gaan wandelen met hun viervoeter en laten die los lopen. Een hond laat uiteraard vaak eens wat achter, waardoor koeien dat kunnen opeten en op die manier weer andere koeien kunnen besmetten".

En er is geen behandeling tegen die ziekte. "Vandaar dat we willen mensen sensibiliseren. Wie met aan hond gaat wandelen moet een poepzakje bij hebben. We vragen dan ook dat de poep télkens en overal wordt opgeruimd. Ook in een weide bijvoorbeeld". Er komen twintig sensibiliseringsborden en ook hondenclubs worden op de hoogte gebracht. Eerder werden dergelijke borden geplaatst in Temse en in Hamme en nu dus ook in Dendermonde.  

Meest gelezen