Foto: Charlotte De Vree en Hans Joosen.

Italië ruimt nog volop puin na noodweer: "In ons dorpje is het nog nooit zo druk geweest"

Terwijl het noorden van Italië gespannen ziet dat het wéér gaat regenen, wordt op verschillende plaatsen in het land nog altijd volop puin geruimd na het noodweer van de voorbije anderhalve week. In Rocca Pietore, een dorp in de Dolomieten dat getroffen werd door windvlagen met de kracht van een orkaan, zijn 400 vrijwilligers in de weer om wegen vrij te maken en voorzieningen te herstellen. "Vier dagen lang zaten we volledig afgesloten van alles", zegt Charlotte De Vree, een Vlaamse die in het dorp een B&B uitbaat. 

Het noodweer heeft Italië van noord naar zuid meer dan anderhalve week lang in zijn greep gehouden. Een regio die erg werd getroffen, is de streek rond Belluno, in de Dolomieten. Rocca Pietore en enkele andere dorpen waren verschillende dagen afgesloten van de buitenwereld. 

Foto: Charlotte De Vree en Hans Joosen.

Apocalyptische toestanden beschrijven Charlotte De Vree en Hans Joosen in Rocca Pietore. "Daken omgeplooid als sardineblikjes, bomen opgepakt en 20 meter verder neergelegd, bomen afgeknakt zoals tandenstokertjes. Overal liggen elektriciteitskabels en de pylonen zijn op vele plaatsen gewoon omgegooid."

Foto: Charlotte De Vree en Hans Joosen.

Vier dagen lang hadden de inwoners van Rocca Pietore en de omliggende dorpen geen water, elektriciteit, internet. Stromend water is er nu nog altijd niet. "Voor kleine dingen als tanden poetsen, wc doorspoelen of afwassen moeten we met onze emmer naar de dichtstbijzijnde rivier."

Foto: Charlotte De Vree en Hans Joosen.

Zo'n 400 vrijwilligers zijn in het dorp om te helpen met puinruimen en schoonmaken. "In ons dorpje is het nog nooit zo druk geweest."

Waterpeil van de Po blijft stijgen

De schade die het noodweer in heel Italië heeft aangericht, loopt op tot meer dan 3 miljard euro. Elf Italiaanse regio's hebben gevraagd om de noodtoestand uit te roepen. 

In Noord-Italië wordt het weerbericht nog altijd angstvallig in het oog gehouden. Het onstabiele weer zal daar nog een week aanhouden. In de regio Piemonte is voor de komende drie dagen code oranje afgekondigd. In het centrum van Turijn is het waterpeil van de Po erg gestegen. Ook de regio's Emilia-Romagna en Ligurië mogen nog regen verwachten. 

AFP or licensors

In Sicilië wordt nog gezocht naar een arts die sinds het voorbije weekend vermist is. Hij werd verrast door het noodweer toen hij zaterdagavond op weg was naar een ziekenhuis in Corleone, niet zo ver van Palermo. Zijn auto werd teruggevonden, maar van de arts is geen spoor.

Meest gelezen