Jaar cel voor doodsbedreiging van Theo Francken

De correctionele rechtbank van Leuven heeft een man veroordeeld tot een jaar cel voor doodsbedreigingen aan het adres van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en de Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe.

De 46-jarige man uit Heist-op-den-Berg bedreigde in september vorig jaar Theo Francken met de dood. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie uit Lubbeek diende meteen een klacht in tegen onbekenden. Het parket van Leuven startte een onderzoek dat leidde naar Frankrijk, waar de man zich zou aangesloten hebben bij het Vreemdelingenlegioen.

De Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe kreeg gelijkaardige bedreigingen en stelde zich net als Francken burgerlijke partij. In een mail aan de Leuvense politie nam de beklaagde ook politieagenten, advocaten en magistraten onder vuur. Hij werd bij verstek veroordeeld. Volgens Rob-tv is hij al een tijdje spoorloos

Consequent klacht indienen

"De doodsbedreiging heeft me vorig jaar bereikt via een anoniem mailadres en onder een valse naam", zegt Frankcen. "Vandaag is het een koud kunstje voor de politie om het IP-adres te achterhalen. Mensen zouden toch beter tweemaal nadenken. De man gebruikte extreemrechtse en heel schunnige taal. Tot wat dat kan leiden, hebben we in Nederland gezien."

"Er zijn grenzen die je niet overschrijdt. Een doodsbedreiging aan mijn adres of dat van mijn kinderen is er zo een. Ik dien dan consequent een klacht in. Ik krijg wel vaker doodsbedreigingen. Momenteel heb ik bij nog een vijftal zaken lopen die in onderzoek zijn bij de politie van Lubbeek en het parket in Leuven."

Meest gelezen