Video player inladen...

Jo Vandeurzen (CD&V) wil actieplan tegen tienerpooiers aanscherpen

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen belooft een strakkere aanpak van tienerpooiers en een betere opvang van slachtoffers van tienerpooiers. Dat heeft hij in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Freya Van den Bossche (SP.A), Lorin Parys (N-VA), Elke Van den Brandt (Groen) en Katrien Schryvers (CD&V).

De problematiek van de tienerpooiers kwam voorbije week opnieuw onder de aandacht via Terre des Hommes, de ngo die in Nederland een meldpunt voor tienerprostitutie heeft opgericht. Volgens die organisatie worden steeds meer tieners door pooiers in de prostitutie gedwongen en is er, ook over de grens met Vlaanderen, sprake van een sterke stijging van het aantal dossiers.

Na een onderzoek van Child Focus werkte Vlaanderen in 2016 een actieplan uit rond de aanpak van tienerpooiers en de bescherming van slachtoffers. Volgens Vandeurzen kunnen de instanties niet bevestigen dat er sprake zou zijn van een groeiend grensoverschrijdend probleem.

Toch wil hij het bestaande actieplan bijsturen en aanscherpen. Zo heeft hij met zijn federale minister van Justitie Koen Geens (CD&V) afgesproken dat er een apart statuut "minderjarig slachtoffer mensenhandel" komt naast het bestaande statuut van "slachtoffer mensenhandel" voor volwassenen.

Ook op Vlaams niveau komen er inspanningen. Zo krijgen de betrokken referentiecentra mensenhandel, zoals Payoke, een centrale rol in het detecteren en identificeren van slachtoffers. Vlaanderen maakt daar in de begroting ook middelen (240.000 euro) voor vrij, aldus Vandeurzen. Verder komt er volgens Vandeurzen ook ruimte voor nieuwe opvangvormen voor slachtoffers, zoals "geborgen en huiselijke" vormen van opvang.

Meest gelezen