Open VLD onder vuur in debat over gouverneur: "Liberalen kijken maar naar één ding: de partijkaart van de kandidaat"

Fractievoorzitters van N-VA en SP.A Matthias Diependaele en Joris Vandenbroucke schieten met scherp op de houding van Open VLD in de benoeming van een nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur. Gisteren bleef Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vasthouden aan de liberale kandidaat, Carina Van Cauter, tot die zich uiteindelijk terugtrok. "De liberalen kijken maar naar één ding: de partijkaart van de kandidaat", klinkt het bij N-VA en SP.A in "De ochtend" op Radio 1. N-VA houdt intussen vast aan de hun kandidaat: Wim Leerman

Nu gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers met pensioen is, moet een opvolger worden aangesteld. Maar de Vlaamse regering raakt het niet eens over wie dat moet worden. Twee namen deden de ronde na een open sollicitatie: Wim Leerman, naar voren geschoven door N-VA, en Carina Van Cauter van Open VLD. Gisteren hamerde de voorzitster van Open VLD Rutten erop dat Van Cauter de nieuwe gouverneur moest worden, maar uiteindelijk trok het liberale Kamerlid zich terug uit de procedure. 

De fractieleiders van N-VA en SP.A Matthias Diependaele en Joris Vandenbroucke vinden de houding van Open VLD in de benoemingsprocedure beneden alle peil. Een open sollicitatie moest zorgen voor meer "transparantie en objectiviteit", zeggen zij, maar de liberalen zorgen dat het debat terug politiek wordt. 

"Gwendolyn Rutten heeft grote fouten gemaakt, door er zo'n politiek moddergevecht van te maken", zegt Vandenbroucke in "De ochtend" op Radio 1. En net de liberalen hebben mee gepleit om de benoeming te depolitiseren, aldus Vandenbroucke.

"De VLD kijkt enkel naar de lidkaart van de kandidaten, net nu de regering had afgesproken om dat niet meer te doen", staat Matthias Diependaele hem bij. Leerman was vroeger zelf verbonden aan de Volksunie, waar de wortels van de N-VA liggen. Is het voorstel van N-VA om Leerman te benoemen dan ook niet politiek? "Wim Leerman heeft ook banden met de VLD", zegt Diependaele. "Als Van Cauter het beste uit die procedure was gekomen, doet het er niet toe welke lidkaart die kandidaat heeft."

Opnieuw?

Over wat er nu moet gebeuren, zijn de twee fractieleiders het oneens. Volgens Vandenbroucke moet de procedure worden overgedaan, "want het blazoen van de betrokkenen is volledig besmet". SP.A stelt voor dat meteen de hele procedure wordt aangepast. Niet de regering, maar een commissie in het parlement moet de kandidaten kunnen rangschikken nadat een selectiebureau geschikte kandidaten heeft aangeduid. Daarna moet de regering dan de meest geschikte kandidaat benoemen. Op die manier wil SP.A "uit de partijpolitieke logica stappen". Vandenbroucke waarschuwt dat er een risico is dat kandidaten zich met het huidige systeem bij de Raad van State zullen verzetten tegen de uiteindelijke benoeming. 

Ook Diependaele houdt rekening met dat risico. "We moeten voorzichtig zijn dat de andere kandidaten niet naar de Raad van State stappen. Maar het resultaat van de procedure blijft overduidelijk", zegt hij. Volgens Diependaele kwam Wim Leerman duidelijk als beste kandidaat naar voren uit de procedure, en moet hij dus gouverneur worden. "Het resultaat van de procedure blijft overduidelijk: meneer Leerman komt daar het beste uit", zegt Diependaele. Vlaams minister-president Geert Bourgeois bevestigde intussen ook dat de procedure niet wordt overgedaan.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...

Meest gelezen