Kortrijk wil saaie grastuinen aanpakken met een "tuincoach"

In Kortrijk gaat binnenkort een "tuincoach" aan de slag. Het stadsbestuur wil de biodiversiteit in de tuinen verbeteren en gaat daarvoor zelfs gratis pakketten plantgoed verdelen.

"Tuinen nemen naar schatting 8 procent van de totale oppervlakte in en kunnen dus een groot verschil maken", zegt milieuschepen Bert Herrewyn. "Maar we zien dat die tuinen vaak kale saaie grasvlakten zijn en dat  kan beter. Daarom gaan we een tuincoach aanstellen die mensen tips geeft om de tuin in te richten zodat dieren er zich beter thuis voelen. Wie geïnteresseerd is om zijn tuin wat natuurrijker te maken, kan beroep doen op de expertise van de natuurcoach.

De stad zal ook gratis pakketten met plantgoed verdelen. "Het is niet de bedoeling de hele herinrichting van de tuin te financieren, maar we willen wel helpen om de eerste stap te zetten", zegt Herrewyn. Welk plantgoed in het pakket zal zitten is nog niet bepaald, mogelijk zal dat afhangen van het type tuin.

Tuincoachen bestaan al langer, maar het is voor het eerst dat bij een gemeentebestuur zo iemand aan de slag gaat. Kortrijk heeft nog meer plannen met het milieu in het bestuursakkoord: Zo wil de stad ook een energiebedrijf oprichten waarbij inwoners kunnen investeren in windmolens en zonnepanelen.

Meest gelezen