KU Leuven en stad veroordelen seksisme in reclame voor studentenfuif

Het woordgebruik in de aankondiging voor een studentenfuif is in het verkeerde keelgat geschoten bij de leiding van de KU Leuven en de stad. “Zo’n boodschap kan geen deel zijn van een progressieve stad en universiteit", zeggen ze in een gezamenlijke mededeling.

De tekst laat weinig over aan de verbeelding met woorden als wufkes, poulékes, chemika-chikies... De schepen en vicerector verwerpen de denigrerende taal en kijk op mannen en vrouwen die in de aankondiging van de fuif worden gebruikt. "Dergelijk seksistisch taalgebruik heeft geen plaats in een egalitaire samenleving, en al zeker niet in een progressieve studentenstad als Leuven", luidt het.

Niet grappig

"Men draagt met dit soort taal bij aan een erg schadelijk wereldbeeld", zegt schepen van sociale zaken Bieke Verlinden. Ze wijst erop dat we als samenleving seksisme moeten blijven benoemen en veroordelen wanneer we het zien. "Het is dan ook niet omdat men iets “ludiek” noemt, dat het daarmee zomaar oké is", zegt Verlinden. "Studies tonen aan dat dit soort denigrerende seksistische humor ergere vormen van seksisme en zelfs seksuele agressie normaliseert onder jonge mannen. In dat licht zijn de grappen over rape drugs nóg zo ongepast."

Ludiek

"Dit was ludiek bedoeld”, zeggen de studentenkringen. Chemika, Farmaceutica en LBK voegen er nog aan toe dat de tekst niet aanstootgevend bedoeld is en dat ze niemand willen aanzetten tot het gebruik van illegale middelen. Maar de universiteit en de stad nemen geen vrede met die uitleg. De stad en de universiteit willen dit soort incidenten in de toekomst voorkomen. “Het is niet omdat je iets ludiek noemt dat het oké is”, zeggen ze.

Meest gelezen