Leuvense blust bosbranden down under met... bladblazer

De Leuvense Ines Goovaerts is al dagen bosbranden aan het blussen in Australië. In het door droogte geteisterde land kunnen hevige bosbranden woeden en dan moet iedereen de handen uit de mouwen steken, ook reizigers zoals Ines.

Inwoners van Australië zijn het gewoon: in de zomer zijn er bosbranden. Op dit moment heeft het al 6 maanden niet meer geregend in Mataranka, Australië, waar Ines Goovaerts op doortocht is in haar wereldreis. Ines werkt er tijdelijk op een veebedrijf. "Het is hier meer dan 40 graden. Na een blikseminslag is het hier 4 dagen geleden beginnen te branden en voorlopig is dat nog niet gestopt." 

De eerste twee nachten hebben we 24 uur lang gevochten tegen de vlammen.

Tot haar grote verbazing zei de baas van Ines: "Trek een lange broek aan, zet een hoed op en smeer je goed in. We gaan blussen." Brandweer is er niet. "Het is een brand van 20.000 are in het midden van Australië. Hier is niet veel bewoning. Mensen moeten hier hun plan trekken", vertelt Ines in 'Start je dag'. De bewoners weten gelukkig heel goed wat ze moeten doen. "Het is heel eng", zegt Ines, "en ik ben verbaasd dat ik er nog sta, maar ik denk niet dat ik al echt gevaar heb gelopen, dankzij mijn baas, die dit al vaak heeft meegemaakt."

Toen we vertrokken, gaven ze mij een bladblazer en zeiden ze: 'Ines, ga naar het vuur en blaas de brand weg.' Wablieft?!

Nochtans is de manier van blussen niet zo conventioneel. Omdat er geen water is, worden bladblazers ingezet. "Overdag waait het heel hard, dan kunnen we niet veel meer doen dan toekijken. 's Nachts gaat de wind liggen en dan proberen we ervoor te zorgen dat de wind, en dus ook het vuur, de andere kant uitgaat." Dat doen ze met bladblazers. "Als we de brand terug kunnen blazen naar waar hij vandaan kwam, gaat het vuur uit. Want een verbrand stuk veld kan niet nog eens branden", aldus Ines.

Wereldreis

Het is ongetwijfeld één van de spannendste passages uit de wereldreis van Ines, ook al is de Leuvense al heel wat gewend. Ze is al vier jaar lang aan het reizen en heeft al verbleven in Alaska, Borneo en Nepal, waar ze na de aardbeving scholen en huizen heeft helpen opbouwen.

Al de reizen van Ines kan je volgen op haar website.

Meest gelezen