Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Liveblog: Het is nu officieel: de Democraten heroveren het Huis

In de VS lopen de uitslagen binnen van de tussentijdse verkiezingen, en die zijn gemengd. De Republikeinen houden de controle over de Senaat, de Democraten veroveren het Huis. "Deze uitslag is eigenlijk slecht nieuws voor de Amerikanen", zegt onze correspondent Björn Soenens. "Mijn voorspelling is dat er niet één wet nog goedgekeurd zal raken. Een complete politieke stilstand." Herlees hier de liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Herlees hier de liveblog

Michiel Vos over schoonmoeder Nancy Pelosi: "Ze is een dealmaker en dat zal ze ook doen"

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, is meteen na haar speech gefeliciteerd door president Donald Trump. Dat zegt VS-correspondent Michiel Vos, de schoonzoon van Pelosi. "Ze wordt vaak als een linkse communiste versleten, maar in realiteit is ze een dealmaker. En dat zal ze ook proberen doen, als ze de Democraten opnieuw zal gaan leiden."

Vos gelooft dan ook niet dat er de komende twee jaar niets meer zal gebeuren op politiek vlak. "Ik denk dat iedereen slim genoeg is om dat niet te laten gebeuren. Als ze enkel gaan vechten, dan worden zowel Trump als de Democraten afgerekend binnen twee jaar."

AUDIO: herbeluister hier het gesprek in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Soenens: "Er zijn vele winnaars en verliezers, het kan nu twee kanten op"

"Er zijn vele winnaars en verliezers bij deze verkiezingen. Er is geen duidelijke lijn te trekken", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal". "Nu het Huis van Afgevaardigden in handen van de Democraten is, kunnen er twee dingen gebeuren. Ofwel zal president Donald Trump akkoorden met hen sluiten ofwel zal hij nog vastberadener zijn om tegen hen in te gaan, met het oog op de presidentsverkiezingen van 2020. Want bij zijn achterban werkt dat."

Video player inladen...

Nog drie nek-aan-nekraces voor de Senaat

In de 35 races voor de Senaat zijn de resultaten in drie staten nog te nipt om een winnaar uit te roepen. Het gaat om Florida, Arizona en Montana. In die drie staten ligt een Republikeinse kandidaat-senator voor, maar met slechts enkele tienden van een procentpunt. De Republikeinen zijn nu al zeker van een meerderheid van 51 zetels in de Senaat, maar moeten dus nog even afwachten hoe stevig die meerderheid zal zijn.

VRT NWS Update: alles wat u moet weten over de midterms in 300 seconden

Video player inladen...

Duitse minister van Buitenlandse Zaken: "Moeten geen ander beleid verwachten van Trump"

"Het zou verkeerd zijn om na deze verkiezingen een ander beleid van de Amerikaanse president Donald Trump te verwachten." Dat zegt Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. "De Verenigde Staten blijven onze belangrijkste partner buiten Europa. We moeten onze relaties met het land opnieuw beoordelen en afstemmen om deze samenwerking te behouden."

Jared Polis, de eerste openlijk homoseksuele gouverneur

De Democraat Jared Polis heeft de gouverneursverkiezing in Colorado gewonnen. Hij schrijft daarmee geschiedenis, want hij wordt de eerste openlijk homoseksuele gouverneur ooit in de Verenigde Staten. De Democraat nam het op tegen de Republikein Walker Stapleton. Polis spreekt maar weinig over zijn privéleven, maar de media zien hem wel als een onderdeel van de "rainbow wave" van LGBTQ-kandidaten op verschillende niveaus bij de midterms.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het is nu definitief: het Huis is voor de Democraten

De Democraten hebben de kaap van 218 zetels bereikt in het Huis. Dat betekent dat het nu vaststaat dat ze het Huis veroverd hebben.