Video player inladen...

N-VA houdt vast aan kandidaat om gouverneur te worden: "Procedure is correct gevolgd" 

N-VA houdt vast aan de kandidaat die zij naar voren schuiven om gouverneur van Oost-Vlaanderen te worden. Dat is Wim Leerman, directeur van de stad Aalst. "De regels bepalen dat wij de meest geschikte kandidaat moeten kiezen", zegt Bourgeois voor aanvang van het Overlegcomité. Gisteren lekte in De Tijd dat Leerman beter scoorde in de selectieprocedure dan de kandidaat van Open VLD, Kamerlid Carina Van Cauter. Van Cauter trok zich 's avonds terug. 

Er wordt al enkele weken getwist over de opvolging van Jan Briers, de ex-gouverneur van Oost-Vlaanderen. Die ging op één november met pensioen, maar verschillende partijen raken het niet eens over de opvolger. Via een open sollicitatie konden kandidaten zich aandienen, en uiteindelijk werden 15 kandidaten geschikt bevonden. Twee namen deden vooral de ronde: Wim Leerman, naar voren geschoven door N-VA, en Carina Van Cauter, Kamerlid voor Open VLD.

Gisteren lekte in De Tijd dat Leerman beter had gescoord dan Van Cauter in het selectieproces. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vond dat niet terzake doen, want een rangschikking op basis van de beste score is volgens hen minder relevant dan "politieke ervaring". Uiteindelijk trok Carina Van Cauter zich 's avonds terug als kandidaat, omdat "de spelregels plots waren veranderd". Ondertussen is arrondissementscommissaris Didier Detollenaere tijdelijk als gouverneur aangesteld.

Volgens verschillende partijen moet de procedure nu worden overgedaan, maar N-VA houdt vast aan de kandidaat die zij naar voren schuiven de "meest geschikte kandidaat" is. "We hebben een correcte procedure gevoerd, op basis van de regels", zegt minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voor aanvang van het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen. "De regels bepalen dat we de meest geschikte kandidaat moeten kiezen. Als we die niet benoemen, wordt de benoeming vernietigd."

"Er is geen N-VA-kandidaat"

Deze ochtend namen de Vlaamse fractieleiders van N-VA en SP.A de liberalen op de korrel omdat zij het debat terug politiek zouden maken door hun kandidaat zo uitdrukkelijk naar voren te schuiven. De vraag is dan of Wim Leerman, naar voren geschoven door N-VA-minister Homans, ook geen politieke kandidaat is.

"Er is geen N-VA-kandidaat", zegt Bourgeois daarover. "Er is geen enkele kandidaat die we naar voren schuiven op basis van partijpolitieke voorkeur, wel op basis van competenties."

Maar daar is Karel De Gucht (Open VLD) het niet mee eens. Volgens hem heeft Wim Leerman wel een duidelijke N-VA-signatuur. "Het voorstel van mevrouw Homans is ook een politieke kandidatuur", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is een gewezen kandidaat van de Volksunie, een neef van Sander Loones (die weldra N-VA-minister van Defensie zal worden, nvdr.)", aldus De Gucht. "Hij behoort tot die kern." 

Consensus

De beslissing over de nieuwe gouverneur ligt nu bij de Vlaamse regering. Het wordt geen eenvoudige knoop om door te hakken, want alle partijen moeten de benoeming "in consensus" steunen. 

Meest gelezen