Video player inladen...

Pelosi bereid tot compromissen met de Republikeinen

Nu de Democraten opnieuw de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, kunnen zij een nieuwe voorzitter aanduiden. De 75-jarige oudgediende Nancy Pelosi, die eerder al voorzitter was van het Huis, is kandidaat om de Republikein Paul Ryan als voorzitter op te volgen.

In een gesprek met de pers zei Pelosi dat ze gelooft genoeg steun te hebben om opnieuw als voorzitter verkozen te worden.  Naar eigen zeggen is zij de "beste persoon" voor de job, die het beste in staat is om de Democraten te verenigen nu zij weer in de meerderheid zijn.

Pelosi zei dat de Democraten in het Congres zullen streven naar compromissen tussen beide partijen, "maar als we geen gemeenschappelijke basis vinden, dan gaan we voet bij stuk houden".

Volgens Pelosi  hebben de Democraten de "verantwoordelijkheid van toezicht". Of dat betekent dat ze bijvoorbeeld de belastingaangiften van president Trump wil opvragen, liet ze in het midden. Een beslissing daarover moet door de bevoegde comité's van het Huis genomen worden.

"Het is een begin"

De voormalige president Barack Obama noemt de overwinning van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden "een begin". "Ons werk moet voortgezet worden", zegt hij in een mededeling.

"De verandering die we nodig hebben kan niet komen van slechts één verkiezing, maar het is een begin", zegt Obama. Hij toont zich ook tevreden met het grote aantal verkozen vrouwen, veteranen uit Irak en Afghanistan, de "jonge, uitstekende leiders" en de "golf van kandidaten van minderheidsgroepen". Obama prees ook de recordopkomst van de Amerikaanse kiezers.

Meest gelezen