Videospeler inladen...

Nieuwe datatechnologie volgt prestaties wielrenners op in real-time 

De koers volgen in het wiel van de renner: technologisch gezien kan het al. Het Leuvense onderzoeksbureau IMEC ontwikkelde een nieuwe technologie die de hartslag, de snelheid en de positie van de individuele wielrenners nauwgezet monitort. Die gegevens over hun prestatie kunnen in real-time doorgestuurd worden, zonder dat daar internet voor nodig is. Het project is een samenwerking van IMEC, Energy Lab, Rombit, VRT, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel. 

Tot nu toe konden de data van de hartslagmeters of andere fietssensoren niet continu uitgelezen, geïnterpreteerd en doorgestuurd worden. Vaak waren ze pas na een training of een koers offline beschikbaar. “Apps gebruiken vandaag de dag 4G data-connectiviteit”, verduidelijkt onderzoeker Bart Braem van IMEC. “Maar op sommige afgelegen plaatsen zonder connectie, zoals in de bergen bijvoorbeeld, zou het onmogelijk zijn om renners in real-time te blijven volgen. Onze oplossing heeft helemaal geen GSM of internet nodig”. 

Dankzij de nieuwe technologie kunnen ploegleiders tijdens hun training live de hartslag van al hun renners volgen. Volgens bondscoach Sven Vanthourenhout is dat een stap vooruit: “Normaal gezien evalueer je een training of een wedstrijd pas achteraf. Je moet dus een hele tijd wachten voordat je kan gaan bijsturen. Maar met deze technologie kan je echt kort op de bal spelen en onmiddellijk bijsturen indien nodig.” 

Meest gelezen