De 36-jarige Ilhan Omar is een van de nieuwkomers in het Congres. Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Twee moslima's in het Congres en de eerste openlijk homoseksuele gouverneur: de nieuwe gezichten na de midterms

Zoals voorspeld zullen een aantal nieuwelingen in het Amerikaanse parlement opduiken. Dan zijn het vooral, maar niet uitsluitend, mensen die iets meer een afspiegeling zijn van de Amerikaanse maatschappij.

Ladies from the "left"

Een van de nieuwelingen - al is haar verkiezing geen verrassing - is Alexandria Ocasio-Cortez uit de Bronx, in New York. Met haar 29 jaar is ze het jongste Congreslid ooit. Niet enkel dat valt op: ze krijgt het label "socialist" opgeplakt met haar erg progressieve ideeën. Ocasio-Cortez met "roots" in Puerto Rico komt uit de campagnestaf van voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders en is een van opvallende nieuwe gezichten in het Huis.

Nog uit de linkse hoek komt Ayanna Pressley uit Massachussetts, die tijdens de Democratische voorverkiezingen verrassend haar meer ervaren rivalen opzijzette. Ze is de eerste zwarte volksvertegenwoordiger in de noordoostelijke staat Massachussetts en heeft in haar campagne dezelfde sociale accenten gelegd als Sanders en Ocasio-Cortez. Ze maakte ook van seksueel misbruik een van haar thema's en viel op door haar protest tegen de benoeming van de omstreden opperrechter Brett Kavanaugh enkele weken geleden.

Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley staan symbool voor het nieuwe Congres. Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Moslima's in het Congres

Voor het eerst zijn ook islamitische vrouwen verkozen in het Amerikaanse Congres, ook zij komen uit de Democratische stal. De 36-jarige Ilhan Omar (foto boven) was als kind met haar ouders gevlucht voor de burgeroorlog in Somalië en is nu verkozen als congreslid in Minnesota. Ze heeft eerder ervaring opgedaan in het parlement van die deelstaat.

Rashida Tlaib is verkozen in de industriestaat Michigan. Zij is in de VS geboren als kind van Palestijnse immigranten.

Eerste Indiaansen pakken een zetel

Nog een primeur bij de Democraten: in Kansas is de 38-jarige Sharice Davids verkozen in het Huis. Zij is de eerste vrouw van Indiaanse afkomst en openlijk lesbisch. Davids heeft eerder gewerkt voor president Barack Obama.

De 57-jarige Deb Haaland is deels van Noorse, deels van Indiaanse afkomst, en is verkozen in New Mexico. De vrouw die opgroeide in armoede en een drankprobleem overwon, verwijt de politici in Washington dat ze niet weten hoe het echte leven van normale mensen verloopt en staat ook voor een erg sociaal beleid.

Eerder waren al wel mannen van Indiaanse afkomst verkozen in het Congres, maar nog geen vrouwen.

Sharice Davids, een Indiaanse vrouw uit Kansas, gaat voor de Democraten naar het Huis. Copyright 2018, The Associated Press

Greg Pence, de broer van...

Aan de Republikeinse kant is er ook een opvallende nieuwkomer in het Huis: Greg Pence uit Indiana. Hij is de oudere broer van vicepresident Mike Pence, zakenman en een gewezen militair. In dat conservatieve district is hij duidelijk verkozen wegens zijn steun voor het beleid van president Donald Trump.

Opvallende kandidaten die het wel/niet haalden

Niet overal konden verrassende nieuwkomers hun stempel drukken. Zo behoudt de oerconservatieve Republikeinse senator Ted Cruz in Texas zijn zetel, al was het zoals de peilingen voorspelden erg nipt tegenover zijn uitdager Beto O'Rourke.

In Florida is de Republikein en Trump-aanhanger Ron DeSantis tot gouverneur verkozen. In de peilingen leek de zwarte Democraat Andrew Gillum nochtans voor de verrassing te gaan zorgen. De verkiezingen waren omstreden omdat Gillum het slachtoffer is geworden van een racistische haatcampagne.

In de zuidelijke staat Georgia zal de Democrate Stacey Abrams wellicht niet de eerste zwarte gouverneur worden. In de peilingen leek ze het erg goed te doen, maar uiteindelijk lijken de inwoners toch voor de Republikein Brian Kemp, die de steun genoot van president Trump. Toch is ook dit nog niet zeker en Abrams wil voorlopig niet van een nederlaag spreken.

Stacey Abrams zal niet de eerste zwarte gouverneur van Georgia worden. Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Jared Polis won dan weer de gouverneursverkiezing in Colorado. Hij wordt zo de eerste openlijk homoseksuele gouverneur ooit in de VS. Polis spreekt maar weinig over zijn privéleven, maar de media zien hem wel als een onderdeel van de "rainbow wave" van LGBTQ-kandidaten op verschillende niveaus bij de midterms.

En u kent wellicht Mitt Romney nog, de Republikeinse presidentskandidaat die in 2012 verslagen werd door Barack Obama. Romney is nu verkozen als senator in Utah en maakt dus een comeback in Washington. Of hij nu mikt op het Witte Huis zelf, is nog niet duidelijk, maar een springplank heeft hij nu alleszins wel.

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Bekijk hier de items uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...
Video player inladen...
Video player inladen...