Video player inladen...

Bekijk de uitslagen: Democraten heroveren het Huis, Republikeinen behouden de Senaat

In de VS bevestigen de resultaten van de tussentijdse verkiezingen de verwachtingen. De Democratische oppositie herovert het Huis van Afgevaardigden, de Republikeinen houden stand en worden zelfs sterker in de Senaat. De volledige uitslag voor de Senaat kan nog enkele weken op zich laten wachten.

Het is nu zeker: de Democraten hebben voor het eerst sinds 2010 opnieuw de meerderheid in het nieuwe Huis van Afgevaardigden. Hoe groot die meerderheid wordt, valt nog af te wachten. Er zouden in totaal nog een tiental zetels moeten worden toegekend.   

Daardoor kleurt het Huis voor het eerst sinds 2010 opnieuw Democratisch en die partij kan dan een rem zetten op het beleid van de Republikeinse president Donald Trump. Tot nu toe had die een meerderheid in beide kamers van het Congres.

Wat ook opvalt, is dat de Democratische vooruitgang bij de verkiezingen zich níét heeft doorgezet in het sterk Republikeinse zuiden van de VS: niet in Florida, niet in Texas en niet in Georgia. De Democraten winnen wel terrein terug in de noordwestelijke staten zoals Michigan, Pennsylvania, Wisconsin en Minnesota waar ze twee jaar geleden verrassend de duimen moesten leggen voor Trump. Wellicht is dat een belangrijke aanwijzing voor waar de strijd bij de volgende presidentsverkiezingen beslecht zal worden.

Succes voor Trump in de Senaat

De Republikeinen behouden dan weer hun meerderheid in de Senaat en versterken die zelfs, maar ook dat was voorspeld. Er werd daar slechts voor een derde van de zetels gekozen en er stonden weinig Republikeinse zetels op het spel, tenzij in erg zekere staten. De Democraten verliezen belangrijke senaatszetels in Florida, Missouri, North Dakota en Indiana, maar zouden er een winnen in Nevada. Hier kan president Trump zich op de borst kloppen, wat hij op Twitter ook doet. Het verlies van het Huis is dan wel verwacht, maar is wel degelijk een tegenvaller voor de president.

Veel kiezers bleken alleszins gemotiveerd. De Democraten profiteerden van de opkomst van veel jonge en vrouwelijke kiezers, gedreven door schandalen rond seksueel misbruik en de schier eindeloze reeks van schietpartijen in scholen. Anderzijds konden de Republikeinen wellicht profijt halen uit de heisa rond de karavanen met migranten uit Centraal-Amerika die via Mexico op weg zijn naar de VS.

De volledige uitslag in de Senaat zal pas eind november gekend zijn.  In de staat Mississippi komt er op 27 november een herstemming tussen de Democratische en de Republikeinse kandidaat, aangezien geen van de vier kandidaten een absolute meerderheid haalde. In Florida heeft de Democraat Bill Nelson al aangekondigd dat hij een hertelling van de stemmen zal eisen omdat het verschil in de uitslag minder dan 0,5 procent bedraagt. Daarnaast ligt de race nog open in Arizona en Montana. In Arizona ligt de Republikeinse kandidaat op kop, in Montana de Democratische.

Democraten winnen gouverneursposten

In tal van staten werden ook nieuwe gouverneurs en lokale deelparlementen gekozen. Hier konden de Democraten de macht veroveren in Maine, Illinois, Wisconsin, Nevada en New Mexico en mogelijk zelfs Kansas. Die verkiezingen zijn ook belangrijk, want in de nieuwe ambtstermijnen worden de kiesdistricten hertekend naar aanleiding van volkstellingen die om de tien jaar plaatsvinden. De staten kunnen op dat vlak aanpassingen doorvoeren die of de Democraten of de Republikeinen een voordeel opleveren.

De Republikeinen behouden dan wel de gouverneursfuncties in Florida, waar Ron DeSantis dankzij de steun van president Trump nipt kon winnen van zijn zwarte Democratische uitdager Andrew Gillum. In Georgia zou de Democratische Stacey Abrams dan toch niet de eerste zwarte gouverneur worden, maar zij wil haar nederlaag nog niet toegeven en wacht op de laatste resultaten.

Bekijk hier de items uit het Journaal van 19 uur

Video player inladen...
Video player inladen...
Video player inladen...
Video player inladen...
Video player inladen...