Videospeler inladen...

Trump laat microfoon afnemen van journalist Jim Acosta: "CNN zou zich moeten schamen dat u voor hen werkt"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen de CNN-journalist Jim Acosta hard aangepakt. "CNN zou zich moeten schamen dat u voor hen werkt", zei Trump. De accreditatie van Acosta is intussen ook ingetrokken. Vanuit journalistieke hoek kwam er meteen zware kritiek op de beslissing. 

Acosta wilde meer informatie over de zware beschuldigingen van Trump aan het adres van de groep mensen die vanuit Honduras op weg is naar de VS. Hij bleef doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan. 

Trump weigerde te antwoorden en ontstak in een tirade tegen de journalist en CNN. "CNN zou beschaamd moeten zijn dat ze jou voor hen laten werken. Je bent een onbeleefd en vreselijk persoon", zei Trump tegen Acosta. 

(lees verder onder de foto)

AP

Toen een medewerkster van het Witte Huis de microfoon van de journalist wilde afnemen, weerde hij haar af. 

Na afloop werd de accreditatie van Acosta om nog persconferenties op het Witte Huis te mogen bijwonen, ingetrokken. "Wanneer je fake news brengt, wat CNN vaak doet, ben je een vijand van het volk", had Trump nog uitgeroepen.

Zijn woordvoerster Sarah Sanders verzekerde achteraf dat de president gelooft in vrije pers en ook niet opziet tegen harde vragen over zijn beleid. Maar volgens de woordvoerster had Acosta een jonge stagiaire aangeraakt "die enkel haar job probeerde te doen". Het ging om de dame die de microfoon van de journalist probeerde af te pakken.

(lees verder onder de tweet) 

Vrije pers is vitaal voor democratie

CNN

In een persbericht beklemtoont CNN achter zijn reporter te blijven staan. De zender noemde de opmerkingen van de president "on-Amerikaans" en beklemtoonde "dat vrije pers vitaal is voor de democratie".

Ook andere media hadden kritiek. De vereniging van Witte huis-correspondenten noemt de beslissing om de accreditatie van Acosta in te trekken "onaanvaardbaar". "Hem de toegang verbieden, is compleet buiten proportie", klonk het.

Meest gelezen