Video player inladen...

Trump noemt tussentijdse verkiezingen "geweldig succes": "Hebben de geschiedenis getrotseerd"

Daags na de tussentijdse verkiezingen heeft de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis een persconferentie gegegeven waarin hij de overwinning van de Republikeinen in de Senaat opeiste, en hun verlies in het Huis van Afgevaardigden minimaliseerde. Hij had het over een "historisch" succes voor de Republikeinse Partij. Trump gaf ook een primeur weg: vicepresident Mike Pence zal ook bij de presidentsverkiezingen van 2020 zijn "running mate" zijn.    

Kort nadat de resultaten waren binnengekomen, tweette Trump al over een "groot succes". In de Senaat behielden de Republikeinen inderdaad de meerderheid, maar Het Huis van Afgevaardigden werd dan weer, zoals verwacht, heroverd door de Democraten. 

Tijdens de persconferentie ging Trump door op de ingeslagen weg. Hij eiste de overwinning van de Republikeinen op in de Senaat, en minimaliseerde het verlies in het Huis van Afgevaardigden, dat werd heroverd door de Democraten.

Gisteren was een grote, ongelooflijke dag

"Gisteren was een grote dag, een ongelooflijke dag", zei de president. "De Republikeinse Partij trotseerde de geschiedenis door onze meerderheid in de Senaat uit te breiden terwijl we in het Huis van Afgevaardigden de verwachtingen beduidend overtroffen."

Trump vergeleek het resultaat van deze tussentijdse verkiezingen met dat van zes jaar geleden, toen de toenmalige president Obama zowel in het Huis als in de Kamer verloor.

Trump wijst Republikeinen die zijn steun afwimpelden met de vinger

Trump klopte zich ook op de borst omdat kandidaten die hij had gesteund, verkozen raakten. "Blauwe golf? Die kon er misschien geweest zijn, als we niet zo stevig campagne hadden gevoerd". De Republikeinen die zijn steun afwimpelden, wees hij met de vinger. Ze hadden er beter aan gedaan om zich niet van hem te distantiëren, klonk het. "Ze deden het het zeer pover. Ik weet niet of ik daar gelukkig of ongelukkig over moet zijn, maar ik voel me er gewoon goed bij." 

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Volgens Trump werden de Democraten in de Senaat afgestraft voor de manier waarop Brett Kavanaugh werd verhoord. Kavanaugh werd door Trump voorgedragen als opperrechter, maar zijn benoeming kwam in gevaar omdat verschillende vrouwen hem beschuldigden van aanranding. 

Hopelijk kunnen we volgend jaar blijven samenwerken voor het Amerikaanse volk

De president zei dat hij op veel domeinen, van infrastructuur over grensbeveiliging tot milieu, mogelijkheden ziet voor een samenwerking tussen het Democratische Huis en de Republikeinse Senaat. Tegelijk waarschuwde hij de Democraten geen onderzoeken tegen hem te beginnen, want in dat geval zouden de Republikeinen onderzoeken kunnen starten tegen de Democraten. 

"Mike Pence running mate in 2020"

Trump herhaalde wat hij ook al in een tweet had gezegd: dat Nancy Pelosi wat hem betreft voorzitter van het Huis van Afgevaardigden kan worden. "Ze heeft deze grote eer verdiend."

Tijdens de vragenronde hanteerde de president zijn gebruikelijke stijl, en gaf hij ook al een primeur weg. Hij zei dat Mike Pence ermee heeft ingestemd om opnieuw zijn "running mate" te zijn bij de presidentsverkiezingen van 2020. 

Hij kondigde ook aan dat er binnen zijn beleidsploeg nog enkele veranderingen op til zijn, hoewel hij "heel gelukkig is met het merendeel van zijn kabinet."

AFP or licensors

Meest gelezen