Videospeler inladen...

Vakbonden en werkgevers raken het niet eens over zware beroepen

Vakbonden en werkgevers zijn het niet eens geraakt over de erkenning van zware beroepen in de privésector. Ze brengen daarover een verdeeld advies uit aan de regering.

De regering had vier criteria aangereikt om te bepalen wie een zwaar beroep heeft en in de toekomst nog vroeger met pensioen kan. Het gaat om fysiek zwaar werk, onregelmatige uren, onveilig werk en stress. De regering vroeg aan vakbonden en werkgevers om op basis daarvan de zware beroepen op te lijsten. Maar de sociale partners zijn daar dus niet uitgeraakt.

De werkgevers willen alleen spreken van zware beroepen in beperkte gevallen, zoals nachtarbeid. Ze vrezen dat anders veel te veel werknemers nog vroeger met pensioen kunnen. Maar de vakbonden zijn bang dat veel te weinig werknemers nog in aanmerking komen en willen veel méér beroepen als zwaar erkennen. Het water bleef dus veel te diep. Het is nu aan de federale regering om knopen door te hakken in dit heikele dossier. 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 19 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen