Video player inladen...

Vlaamse Jeugdraad heeft opvolgers voor gewraakte Schild & Vrienden-leden

De Vlaamse Jeugdraad heeft vandaag 4 nieuwe jongerenadviseurs voorgesteld. De 4 komen in de plaats van 4 andere die wegens hun lidmaatschap van de rechts-radicale organisatie Schild & Vrienden uit de raad waren gezet.

De bal is aan het rollen gegaan met de Pano-uitzending over de toen nog relatief onbekende jongerenorganisatie Schild & Vrienden. In de uitzending bleek dat Schild & Vrienden er rechts-radicale gedachten op nahoudt, en pogingen deed om te infilteren in allerlei organisaties, waaronder de Vlaamse Jeugdraad. Toen de Vlaamse Jeugdraad lucht kreeg van het initiatief, werden 4 adviseurs die aangesloten bleken bij Schild & Vrienden prompt ontslagen.   

Intense gesprekken

Vorige week zijn 4 opvolgers aangeduid die vandaag zijn voorgesteld. "We hebben onze oorspronkelijke kandidatenlijst erbij gehaald", licht woordvoerder Dries De Smet toe. "De eerste 8 namen zaten al in de raad waarvan er 4 wegens hun banden met Schild & Vrienden waren weggevallen. Dus hebben we gekeken naar de namen vanaf plaats 9."   

"In totaal hebben we met 7 mensen gesproken. Die gesprekken zijn echt wel intens geweest, omdat we wilden weten wat hun motieven waren en zeker wilden zijn dat ze geen band hadden met een organisatie die ons zou kunnen schaden. Zo hebben we vorige week 4 enthousiaste mensen aan onze raad kunnen voorstellen die meteen zijn opgenomen". 

Sinterklaasverklaring

De 4 nieuwe jongerenadviseurs zijn Jad Zeitouni (25, Outer), Félicia Mukendi (19, Lebbeke), Ivo Shimwa (21, Brussel) en Maya Vandevelde (22, Essen). Het eerste wapenfeit van de nieuwe adviesraad wordt de Sinterklaasverklaring, een verlanglijst met wensen voor een sterk jeugdbeleid. Op 6 december wordt de Sinterklaasverklaring voorgesteld aan de beleidsmakers van vandaag en morgen. 

Meest gelezen