Zo analyseren 4 Vlamingen in de VS de midterms: "Polarisatie zal toenemen" en "hopelijk nu meer respect voor Trump"

De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten laten - opnieuw - een verdeeld Amerika zien. Dat vinden ook de Vlamingen die er al jaren wonen en soms ook zélf hun stem gingen uitbrengen. Vier van hen analyseren de resultaten en kijken naar de toekomst. Een toekomst waarin ze hopen dat de twee "kampen" dichter naar elkaar toegroeien. 

Gerrit De Vos (51) woont al 28 jaar in de Verenigde Staten en merkt op dat de verkiezingen erg gepolariseerd zijn verlopen. "Ik vrees dat het de komende jaren enkel erger zal worden", zegt hij. "Het is duidelijk dat de twee gedachten steeds verder uit elkaar staan. De twee kuststreken zijn vrij democratisch, terwijl alles ertussenin eerder traditioneel is." Hijzelf stemt - afhankelijk van de kandidaten - Democratisch of Republikeins, al neigt hij meer naar de Republikeinen. 

Hopelijk groeien de twee partijen naar elkaar toe, zodat er enkele zaken - zoals een algemene gezondheidszorg - ook effectief worden gerealiseerd

En net die twee duidelijke strekkingen zijn een "fundamenteel probleem", zegt De Vos. "Dit zal ook niet opgelost zijn na de komende presidentsverkiezingen (binnen twee jaar, nvdr.). Een groot deel van de bevolking is het eens met Trump, die mensen kunnen zich vinden in de harde positie die hij inneemt op vlak van onder meer migratie. Maar je moet het wel langs twee kanten bekijken. De werkloosheid is sinds de jaren 60 nog nooit zo laag geweest, wat zeker goed is. Langs de andere kant hebben we nog steeds geen algemene gezondheidszorg, wat vrij onbegrijpbaar is voor een land als de VS."

"Het is zeker niet onmogelijk dat Trump binnen twee jaar wordt herkozen als president", denkt De Vos. "De campagne is hoe dan ook vandaag gestart."

Wat hoopt u voor de toekomst?

"Ik woon hier enorm graag", besluit De Vos, "maar ik ben zelf ook immigrant. Ik ben zelf naar dit land getrokken met vrijwel niets op mijn bankrekening en niets in mijn koffer. De VS is fantastisch geweest voor mij. De kansen die ik heb gekregen, zouden ook anderen moeten krijgen. Ik geloof in de Amerikaanse droom, al moet je er wel hard voor werken om die waar te maken. Hopelijk groeien de twee partijen naar elkaar toe, zodat er enkele zaken - zoals een algemene gezondheidszorg - ook effectief worden gerealiseerd."

"De campagne is zeker gepolariseerd verlopen tot op een bepaald niveau", zegt Helga Van Miegroet (63), die al 40 jaar in de VS woont en zelf voor de Democraten heeft gestemd. "Zij hebben in deze campagne vooral het gevoel naar voren willen dragen dat er verandering kon komen, dat er een "blue wave" mogelijk was."

Maar nu het Huis in handen is van de Democraten en de Senaat Republikeins kleurt, zullen er compromissen moeten worden gemaakt, zegt Van Miegroet. "Ik hoop echt dat dit wat kan veranderen. De mensen hier zijn echt gedeprimeerd van de haatvolle atmosfeer die rondgaat."

Er is geen eenheid meer. Trump is erin geslaagd om bijna iedereen te polariseren en tegen elkaar op te zetten

Van Miegroet hoopt dat Trump geen tweede termijn als president meer zal krijgen. "Er is geen eenheid meer. Trump is erin geslaagd om bijna iedereen te polariseren en tegen elkaar op te zetten. We zitten niet meer in een periode van solidariteit. Er moet echt iets veranderen, anders valt het land volledig in stukken."

Wat hoopt u voor de toekomst?

"Mijn droom voor de toekomst van de VS is dezelfde als die die mij naar de VS heeft gehaald", besluit Van Miegroet. "Mensen met goede ideeën moeten naar voren kunnen komen. Die droom is wat in de diepvriezer beland, maar ik hoop dat we teruggaan naar een land van solidariteit, waar rijken zorgen voor mensen die wat meer in de marge zitten en waar gezondheidszorg en onderwijs een recht zijn en geen privilege."

Ingrid Heyrman (60), die al 22 jaar in de Verenigde Staten woont, is "vrij tevreden" met de uitslag van de verkiezingen. Zelf stemde ze voor de Republikeinen. "De Democraten hebben geen massale overwinning geboekt, zoals ze zelf hadden voorspeld."

"Het beeld dat in de pers wordt opgehangen over Trump, is niet het beeld dat wij hier zelf hebben over hem. Trump is gewoon heel menselijk. Hij doet niet aan politieke prietpraatjes, hij zegt het zoals het is. Maar als je dan in Europa iets leest over onze president, dan is dat altijd negatief. Hij wordt helemaal anders afgebeeld dan hij is."

Het beeld dat in de pers wordt opgehangen over Trump, is niet het beeld dat wij hier zelf hebben over hem

Heyrman denkt niet dat er veel zal veranderen, hoewel de Democraten nu het Huis in handen hebben. "Bepaalde zaken zullen er door komen, anderen niet. Net zoals het nu al het geval was." Of Trump binnen twee jaar herverkozen zou kunnen worden? "Ik denk het wel."

Wat hoopt u voor de toekomst?

"Ik hoop vooral dat de president voortaan minder negatief wordt beschreven", besluit Heyrman. "Er mag op z'n minst een beetje respect komen, want wat hij tot nog toe heeft gedaan, is helemaal niet zo slecht. De werkloosheid staat op het laagste niveau ooit. En ook in zijn hardere lijn qua immigratie kan ik me wel vinden. Al wil dat niet zeggen dat ik het altijd eens ben met de manier waarop hij communiceert. Hij zou wat minder vlug mogen tweeten."

"Ik denk dat Amerika nog nooit zo gepolariseerd is geweest als nu", zegt Tim Vanderjeugd (36). Hij woont al zes jaar in de VS, maar mag nog niet stemmen. Als hij dat wel zou mogen, zou hij wellicht kiezen voor de Democraten. 

En net die Democraten hebben volgens Vanderjeugd van zich laten horen. "Na alles wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd, hebben ze een duidelijke grens getrokken: tot hier en niet verder. Het Huis is nu van de Democraten en dus zijn er wel wat mogelijkheden qua onderzoeken naar Trump."

Ik denk dat Amerika nog nooit zo gepolariseerd is geweest als nu

Of Trump in 2020 voor een tweede termijn gaat, dat weet Vanderjeugd niet. "Maar ook de Republikeinen hebben zaken om trots op te zijn. Zijn achterban is zeker nog actief. De Democraten moeten nog achterdochtig zijn, ze moeten zich nog niet zegezeker rekenen voor binnen twee jaar."

Wat hoopt u voor de toekomst?

"Ik hoop dat er hier iets meer rust komt, want het is hier heel zwart-wit momenteel. De Verenigde Staten moeten een voorbeeld geven en als iedereen vechtend over straat loopt, dan geef je geen voorbeeld. Ik hoop dat het rustiger wordt, maar ik denk niet dat het zal gebeuren."

Meest gelezen