42 landen nemen deel aan Songfestival in Israël, boycot levert niks op

Volgend jaar in mei zullen 42 landen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Israël, enkel Bulgarije haakt af, omdat het te duur is. Tientallen vooraanstaande mensen uit de cultuurwereld hadden nochtans aan de organisator EBU gevraagd om het evenement in een ander land te laten doorgaan. Ze vinden dat Israël de mensenrechten van Palestijnen schendt, maar de EBU ging daar niet op in. 

De 42 deelnemende landen -eentje minder dan dit jaar- trekken volgend jaar naar Tel Aviv onder het motto #DareToDream, zo is vandaag bekendgemaakt. Het enige land dat afhaakt tegenover de editie van dit jaar is Bulgarije, maar dat heeft niets te maken met de oproep. Het kostenplaatje is te groot, zo liet de Bulgaarse openbare omroep vorige maand weten.

De oproep van tientallen vooraanstaande mensen uit de cultuurwereld om de organisatie van het Eurovisiesongfestival 2019 in Israël te boycotten, heeft dus geen effect gehad. Als reden voor de boycot worden schendingen van mensenrechten door Israël tegen de Palestijnen genoemd. 

Tot de ondertekenaars van het schrijven, dat op de website van de Britse krant The Guardian verscheen, behoren onder meer Roger Waters, medeoprichter van de groep Pink Floyd, de filmregisseurs Ken Loach, Aki Kaurismäki en Mike Leigh, actrice Julie Christie en muzikant Brian Eno.

De Israëlische zangeres Netta won in mei het Eurovisiesongfestival in Portugal met haar song "Toy". Daardoor vindt de wedstrijd in mei 2019 in Israël plaats.

De halve finales van het Eurovisiesongfestival vinden plaats op dinsdag 14 en donderdag 16 mei. De uiteindelijke finalisten komen op zaterdag 18 mei samen. De internationaal bekeken wedstrijd speelt zich af in het Tel Aviv Concention Center.

Meest gelezen