Aanslag op Spaanse premier Sanchez verijdeld?

Een gewezen veiligheidsagent met extreemrechtse sympathiëen had er op sociale media mee gedreigd de socialistische premier te vermoorden.  De verdachte was het er niet mee eens dat het graf van ex-dictator Franco wordt verhuisd. 

De Catalaanse politie - de "Mossos d'Esquadra" heeft mogelijk een aanslag tegen de Spaanse premier Pedro Sanchez kunnen tegenhouden. In Terrassa bij Barcelona is een man van 63 opgepakt. Dat gebeurde drie weken geleden al, het nieuws is vandaag bekendgemaakt.  De verdachte zit sindsdien in de gevangenis. De man had er op whatsapp mee gedreigd regeringsleider Sanchez om te brengen. De verdachte, een gewezen veiligheidsagent en uitstekend schutter, bleek in het bezit van wel 16 wapens. Daarbij ook precisiegeweren. Hij pikte het niet dat de Spaanse regering en parlement hebben besloten om gewezen dictator Franco op te graven uit zijn mausoleum in de buurt van Madrid.

De erfenis van Franco blijft Spanje verdelen

In Spanje wordt de gewezen dictator door een aanzienlijk deel van de bevolking vereerd. Maar tegelijk verdeelt hij het land ook diep. De huidige regering vindt het een schande dat Spanje niet meer afstand neemt van een man die op zijn minst aanleunde bij het fascisme. Francisco Franco regeerde als militair dictator van 1939 tot 1975 over Spanje. Hij ligt samen met tienduizenden anderen begraven in de Valle de los Caidos.  Die "vallei van de gevallenen" in de bergen ten noordwesten van Madrid is een echt bedevaartsoord, en niet alleen voor extreemrechts. Het is overigens nog niet duidelijk wat er nu met de resten van Franco moet gebeuren. De familie denkt aan de kathedraal van Madrid. Maar de centrumlinkse regering wil daar niet van weten. Zij zoekt voor Franco een neutrale of niet voor het publiek toegankelijke plek.  

AP2006

Meest gelezen