Video player inladen...

De Croo: "Staken bij Post is geen oplossing, maar heb begrip voor nijpende personeelstekort"

De staking bij Bpost gaat haar tweede dag in. Vandaag staken de chauffeurs van de vrachtwagens die de post van de sorteercentra naar de postkantoren brengen. Minister De Croo heeft overlegd met de directie en de bonden. Staken is voor hem niet de oplossing, maar hij toont wel begrip voor het nijpende personeelstekort dat de vakbonden aanklagen.

Na de staking in de sorteercentra verlegt de vijfdaagse staking van de vakbonden bij Bpost zich sinds gisteravond, 22 uur naar de vrachtwagenchauffeurs die de post en pakjes van de sorteercentra naar de postkantoren voeren.

Door de vakbondsactie zullen er vandaag weer minder brieven en pakjes bezorgd worden. De krantenbedeling zou wel in orde komen, verwacht Bpost-woordvoerder Barbara Van Speybroeck.

De ritten zijn nu zo kort op elkaar gepland dat er zelfs geen tijd meer is om te eten.

Nieuw gesprek

Het Bpost-personeel protesteert tegen de hoge werkdruk - door het succes van de pakjesbezorging - en zegt dat hun werkgever te veel bespaart, terwijl het personeel slecht betaald wordt. 

"De ritten zijn nu zo kort op elkaar gepland dat er zelfs geen tijd meer is om te eten", is vanochtend te horen aan een stakingspiket aan het postsorteercentrum Brussel X.

Vakbonden en directie zijn vandaag opnieuw aan tafel gaan zitten. Minister de Croo was daar kort bij aanwezig. Hij riep beide partijen op om echt met elkaar te praten.  "Er zijn grote problemen op het gebied van recrutering van mensen en dat leidt ertoe dat diegene die er vandaag werken een zeer hoge werkdruk hebben. Ik verwacht van de directie van Bpost dat ze daarvoor op heel korte termijn een oplossing vindt", zei De Croo in "Villa Politica".

"We moeten natuurlijk wel opletten dat men de tak waarop men zit, dat men die niet afzaagt. Je ziet dat een aantal grote klanten vandaag zeggen tijdens een lange staking, we gaan eens kijken bij de concurrentie. Als die grote klanten afhaken, dan hebben we onszelf geen dienst bewezen en dan zal de werkzekerheid bij Bpost in het gedrang komen", aldus De Croo.  

Na de staking in de sorteercentra en de posttransporten zijn de bonden morgen nog van plan te staken bij de postbodes, maandag wordt er gestaakt aan de loketten, bij de administratie en in de callcentra en dinsdag staat er een actie bij de pakjesverwerking gepland.

VIDEO: bekijk hieronder het interview met Alexander De Croo

Video player inladen...

Tegenvallende cijfers

Net nu heeft Bpost mindere kwartaalcijfers bekend gemaakt. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar heeft het bedrijf minder brutowinst gemaakt dan verwacht: 78,9 miljoen euro terwijl 112 miljoen euro werd verwacht. 

De omzet is wel fors gestegen, met 35 procent, door overnames, een sterke groei van de pakjesbezorging en stabiele inkomsten van de binnenlandse post.

Bekijk hier de items uit het Journaal

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen