Brexiteer Dyson haalt slag thuis: Europese energielabels voor stofzuigers moeten op de schop

De energielabels op stofzuigers moeten op de schop. Dat heeft het Europees Hof geoordeeld in een rechtszaak die was aangespannen door James Dyson. De Britse maker van stofzuigers zonder stofzak vond het niet kunnen dat de energielabels worden toegekend op basis van testen met lege stofzuigerzakken. De Europese rechtbank geeft de uitvinder gelijk. Als de Europese Commissie binnen de twee maanden niets onderneemt, moeten de energielabels verdwijnen.

Het is de Brit James Dyson, de uitvinder van de bekende stofzuigers zonder stofzak, die de strijd aanbond tegen zijn Duitse concurrent BSH, het bedrijf achter stofzuigers van Siemens en Bosch, nadat op 1 september 2014 een Europees energielabel voor stofzuigers was ingevoerd. Op dat label staat hoeveel stroom een nieuwe stofzuiger verbruikt. Volgens Dyson klopt de informatie op die labels niet voor stofzuigers met een stofzak. 

Het verbruik dat op het label staat, is gebaseerd op testen waarbij stofzuigers met een lege stofzak gebruikt worden. Volgens James Dyson correspondeert dit geteste verbruik helemaal niet met de hoeveelheid stroom die een stofzuiger in het dagelijkse leven verbruikt, als de stofzak gevuld is, want dan moet de elektromotor veel harder werken. Bijgevolg krijgen vele stofzuigers een groener label dan ze daadwerkelijk verdienen.

Dyson krijgt gelijk

Omdat hij zich hierdoor benadeeld voelde, stapte James Dyson naar het Europees Hof. Daar haalde hij aanvankelijk bakzeil, omdat hij zijn eis niet goed genoeg had geformuleerd. Maar Dyson ging in beroep en haalt vandaag zijn slag thuis: het Europees Hof geeft Dyson gelijk en verklaart “de verordening inzake energie-etikettering van stofzuigers nietig”, zo staat in de uitspraak.

Concreet: de energielabels op stofzuigers zijn onwettig en moeten binnen de twee maanden verdwijnen als de Europese Commissie niet in hoger beroep gaat of nieuwe testprocedures maakt waarbij wel het reële stroomverbruik van stofzuigers wordt nagegaan.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Van eurofiel...

De frustraties van James Dyson over de Europese regelgeving hebben ook een flink politiek tintje gekregen: de uitvinder/ondernemer is de afgelopen jaren een fervent voorstander geworden van de brexit, maar ooit was het anders.

Rond de eeuwwisseling, tijdens de invoering van de euro, pleitte hij er in Groot-Brittannië nog vurig voor om lid te worden van de eurozone. Het zou “zelfmoord” zijn als zijn land niet in de Europese eenheidsmunt zou stappen, voorspelde Dyson nog in 2000.

... naar brexiteer

Maar 14 jaar later keerde hij zijn kar: door de invoering van het Europese energielabel voor stofzuigers kreeg hij genoeg van de regelneverij uit Brussel. Hij beschuldigde de Duitse lobby ervan verantwoordelijk te zijn voor niet-representatieve testen van stofzuigers, met lege stofzakken.

Als Duitse bedrijven de Europese wetgeving blijven domineren, is dat een heel goede reden om niet meer in Europa te blijven. 

James Dyson in 2014

“Als Duitse bedrijven de Europese wetgeving blijven domineren, is dat een heel goede reden om niet meer in Europa te blijven. Als ze niet naar ons luisteren, moet we er niet meer in blijven”, zei James Dyson in 2014 in een interview met The Telegraph.

In de aanloop naar het brexitreferendum in 2016 zou Dyson zich laten opmerken als één van de belangrijkste propagandisten van het Leave-kamp. Nadat de Britten voor de exit uit de EU hadden gestemd, zei Dyson al snel dat hij verwachtte dat een no-dealscenario zich zou voltrekken en dat dat geen probleem zou zijn voor zijn bedrijf. “We betalen nu al het WTO-tarief in Europa en dat raakt ons helemaal niet. We zijn één van de snelst groeiende bedrijven in Europa”, zei hij in een interview met de BBC.