"Steeds meer succesvolle en goed uitziende mensen als Julie Van den Steen worstelen met hun uiterlijk"

De diëtiste Chris Gillis heeft in "De wereld vandaag" gezegd dat ze in de praktijk vaak gelijkaardige verhalen te horen krijgt als dat van Julie Van den Steen, die gisteravond getuigde in "Van Gils & Gasten" over haar onzekerheid. "Steeds meer jonge of iets oudere mensen zijn onzeker over hun uiterlijk, ondanks het feit dat ze al heel wat gerealiseerd hebben in hun leven. Dat geldt zowel voor vrouwen als voor mannen", aldus Chris Gillis.

MNM-presentatrice Julie Van den Steen heeft gisteren openhartig getuigd in "Van Gils & gasten" over de problemen die ze had en heeft met haar gewicht en over de gevolgen daarvan voor haar zelfbeeld. De diëtiste Chris Gillis behandelt steeds vaker jonge en iets oudere mensen die worstelen met hun zelfbeeld, ook al zien ze er gezond uit.

"Zowel jonge als iets oudere mensen zijn onzeker over hun uiterlijk, ondanks het feit dat ze al heel wat gerealiseerd hebben in hun leven. Het is niet alleen een fenomeen bij mensen uit de media, maar ook uit andere sectoren", aldus Chris Gillis in "De wereld vandaag".

Veel mensen zijn onzeker door Instagram

Chris Gillis

De diëtiste verwijst naar de druk die de mensen zich opleggen door de invloed van sociale media en vooral Instagram. "Instagram is een medium waardoor heel wat mensen onzeker zijn. Er staan alleen maar foto’s op van gelukkige mensen en mensen die het gemaakt hebben. Veel mensen gaan zich daarmee vergelijken en hebben het gevoel dat ze aan die eisen moeten voldoen. Ik denk niet dat dat een reële wereld is, maar een fake wereld."

Het komt vaak voor dat er mensen met een normaal gewicht naar de diëtiste stappen om te vermageren. "Als die mensen een gewicht hebben dat te hoog is, dan werken we eraan. Als het gaat om mensen met een normaal gewicht, dan focussen we enkel op gezonde voeding en het zelfbeeld. We zijn vaak meer psychologe dan diëtiste. Ik zie de schoonheid van mensen wel en ik probeer de mensen er op te attenderen dat ze er goed uitzien."

De ontevredenheid over het eigen lichaam is een probleem voor zowel mannen als vrouwen. "Je ziet dat mensen er vaak onder gebukt lopen. De voorbije jaren komen ook meer mannen met het probleem langs. Ook zij leggen zich soms zo een maatstaf op die te hoog is. Dat is helemaal niet nodig."

Mensen moeten inzien dat ze goed zijn zoals ze zijn

Chris Gillis

De diëtiste streeft ernaar om mensen op een gezond gewicht te brengen. "Ik ga nooit zeggen tegen iemand die een gezond gewicht heeft om tien kilogram af te vallen. Ik ga die persoon daar ook niet mee ondersteunen. Ik vind het vooral heel belangrijk dat mensen weten waarom ze wel of niet kunnen afvallen."

Volgens Chris Gillis moeten de mensen inzien dat ze goed zijn zoals ze zijn. "We moeten ons niet zo een hoge maatstaven opleggen. Ik denk dat we ons daar allemaal aan bezondigen. Is dat een fenomeen van deze tijd, dat weet ik niet. Ik denk dat we meer tevreden moeten zijn met wat we hebben en zijn. Van daar uit gaan we veel gelukkiger zijn. Veel mensen streven ernaar om er goed uit te zien en daarbij een fantastische job te hebben en een fantastisch gezin. Dat bestaat niet, iets wat perfect is. We moeten er allemaal aan werken op ieder moment", besluit Gillis in "De wereld vandaag".

Meest gelezen