Manfred Weber (links) en Alexander Stubb (rechts)
Lehtikuva

Europese Volkspartij kiest boegbeeld voor Europese verkiezingen: wordt het Weber of Stubb?

Op een partijcongres in het Finse Helsinki kiezen 758 afgevaardigden van de Europese Volkspartij wie hun boegbeeld of Spitzenkandidat wordt bij de Europese verkiezingen van volgend jaar. De strijd gaat tussen de Duitser Manfred Weber, de topfavoriet, en de Fin Alexander Stubb.

Vrijwel iedereen gaat ervan uit dat Manfred Weber het zal halen. Weber komt uit Beieren, werd al op jonge leeftijd politiek actief bij de Beierse christendemocraten van de CSU. Hij maakte carrière in het Europees Parlement waar hij nu de EVP-fractie, de grootste in het parlement, leidt. Weber kreeg de steun van Angela Merkel, de Nederlandse christendemocraten (CDA), en ook CD&V maakte bekend dat ze Weber gaan steunen.

Weber is 46 maar oogt ouder dan zijn uitdager, de Fin Alexander Stubb, die 50 is. Terwijl Weber nog nooit minister was, heeft Stubb wel bestuurservaring. Hij was Fins minister van Buitenlandse Zaken, en ook even premier van Finland. Die ervaring speelde hij ook uit in zijn campagne. Want het gaat om meer dan de keuze voor een Europees boegbeeld. De winnaar van de interne EVP-verkiezingen maakt een grote kans om in 2019 Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. De EVP zal wellicht de grootste partij blijven in het Europees Parlement na de verkiezingen van mei volgend jaar, en zal de sterkste papieren hebben bij de verdeling van de Europese topjobs die dan zal gebeuren.

758 afgevaardigden van 55 partijen die lid zijn van de Europese Volkspartij hebben stemrecht. De meeste van die partijen hebben bekend gemaakt dat ze Weber zullen steunen. Maar de stemming is geheim, wat voor verrassingen kan zorgen. Stubb maakte een frissere indruk tijdens zijn campagne, hij spreekt vloeiend Engels, veel waarnemers vinden hem een betere kandidaat dan Manfred Weber. Op inhoudelijk vlak zijn er niet zo veel verschillen, het zijn allebei overtuigde pro-Europese politici. Tijdens een hoffelijk debat tussen de twee was het zoeken naar twistpunten tussen de twee. Alexander Stubb was tijdens zijn campagne erg kritisch voor Viktor Orban en zijn Fidesz-partij: "als hij onze waarden niet onderschrijft, moet hij eruit", zei Stubb gisteren nog. Maar tijdens het debat viel de naam Orban niet eens. Als Stubb een goed resultaat haalt, zal zijn naam ongetwijfeld opnieuw opduiken wanneer er topjobs verdeeld moeten worden volgend jaar.

De winnaar van de verkiezingen bij de EVP zal het moeten opnemen tegen Frans Timmermans, die het boegbeeld wordt van de Europese sociaaldemocraten. Ook zij gingen normaal een interne verkiezing houden, maar de enige tegenkandidaat trok zich eerder deze week terug. De Europese liberalen hebben nog geen boegbeeld gekozen (in 2014 was dat Guy Verhofstadt). Mogelijk sturen zij een "team Europa" met een reeks boegbeelden op campagne, met onder meer Europees commissaris Margrethe Vestager.

Meest gelezen