Video player inladen...

EVP-Spitzenkandidat Weber: "Michel zou beter eens praten met Orbán"

Na zijn aanstelling als "Spitzenkandidat" beantwoordde EVP-boegbeeld Manfred Weber vragen over Victor Orbán. De Hongaarse premier is lid van de EVP, maar ligt onder vuur omdat hij het niet te nauw neemt met de Europese solidariteit. Volgens Weber is de kritiek van premier Michel en president Macron te eenvoudig en zouden ze beter rechtstreeks in dialoog gaan met Orbán.

"In plaats van in het openbaar kritiek te uiten op de Hongaarse premier Victor Orbán, zou premier Charles Michel beter in dialoog gaan met hem", vindt EVP-boegbeeld Manfred Weber. De "Spitzenkandidaat" van de Europese Volkspartij vindt de kritiek van premier Michel, premier Bettel van Luxemburg en president Macron van Frankrijk te eenvoudig. Hij pleit ervoor om in dialoog te gaan. "Praat met Orbán en Salvini. Wees oprecht en eerlijk over onze fundamentele ideeën", zegt Weber.

De Hongaarse premier Victor Orbán ligt regelmatig dwars binnen de EU. Hij wil geen vluchtelingen opvangen. En ook met de persvrijheid neemt Orbán het niet al te nauw. Toch is Orbán lid van de Europese Volkspartij, waar ook de CD&V lid van is. Andere partijen wijzen maar al te graag op de spreidstand die de EVP maakt door Orbán aan boord te houden. De meeste leden van de EVP houden zich wel aan de Europese solidariteit.

Openlijk geven ze veel kritiek, maar ze spendeerden nul minuten aan gesprekken met hem

Manfred Weber, Spitzenkandidat EVP

Volgens Weber praten de kritische politici niet met Orbán als ze samenzitten op de Europese Raad: "Nul minuten hebben ze gespendeerd aan gesprekken met hem." 

Premier Michel haalde in het verleden enkele keren uit naar Orbán. Onlangs nog zei Michel dat politici als Orbán en de Italiaanse vicepremier Salvini de "Europese Schengenzone" (het vrij verkeer van personen binnen de EU) in gevaar brengen als ze Europese solidariteit blijven afwijzen.  

Meest gelezen