Het Witte Huis bevestigt dat het Rusland-onderzoek verder gaat

Het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar veronderstelde beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingsstrijd van 2016 door Moskou blijft verder gaan, ondanks de reorganisatie  op het departement van Justitie. Dat heeft de woordvoerster van het Witte Huis Kellyanne Conway gezegd aan Fox News in een schijnbare poging om de Democraten gerust te stellen.

Conway gaf toe dat het ontslag van Justitieminister Jeff Sessions er al een tijdje zat aan te komen en dat zijn relatie met president Donald Trump erg beladen was. Ze wees er op dat viceminister van Justitie Rob Rosenstein zijn baan heeft behouden. De toppositie behoort tijdelijk toe aan Matt Whitaker, de stafchef van Sessions. "Ik denk dat het zeer lovenswaardig en opmerkelijk is dat de president er voorstander van is dat het onderzoek verger gaat", zei Conway.

Whitaker was als juridisch commentator, voor hij overstapte naar het Witte Huis, erg afwijzend tegenover het onderzoek van Mueller en adviseerde de advocaten van de president om niet mee te werken.

Het onderzoek van Mueller spitst zich toe op vermoede beïnvloeding van de laatste presidentsverkiezingen door Moskou en is uitgebreid naar de Trump-campagne zelf over mogelijke contacten met buitenlandse functionarissen. Dat leidde dan weer tot een onderzoek naar de financiën van Trump.

De Democraten vragen Whitaker zich onbevoegd te verklaren en dreigen ermee zelf een onderzoek naar Trump op te starten nu ze de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Congres, hebben behaald bij de tussentijdse verkiezingen van dinsdag.

Meest gelezen