Italiaanse mededingingsautoriteit vervolgt Ryanair en Wizz Air voor beleid handbagage

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft aangegeven dat ze lagekostenmaatschappijen Ryanair en Wizz Air gaat vervolgen omdat ze hun nieuwe, omstreden beleid rond betalende handbagage niet hebben opgeschort. De mededingingsautoriteit had dat aan de Ierse en Hongaarse maatschappij gevraagd.

"De vraag van een supplement voor een essentieel element uit het contract van het luchttransport, handbagage, is een valse weergave van de reële prijs van een ticket en bemoeilijkt vergelijkingen van tarieven van verschillende maatschappijen, wat de consument in de war brengt", zei de mededingingsautoriteit op 31 oktober.

Ryanair en Wizz Air beslisten om nog slechts een kleine tas toe te laten die onder de zetel kan geplaatst worden, een klassieke "trolley" mag niet langer aan boord als handbagage. Rolkoffers moeten, net als grotere bagagestukken, tegen betaling ingecheckt worden in het ruim. Ook consumentenorganisaties gingen al in het verzet tegen de maatregel.

Zowel Ryanair als Wizz Air verdedigen hun nieuwe bagageregels met het argument dat passagiers vlotter kunnen in- en uitstappen met minder handbagage aan boord. Als je een duurder priority-ticket boekt, mag een rolkoffer wel nog mee aan boord.

Meest gelezen