Video player inladen...

Julie Van den Steen: "Ik vond en vind mezelf nog altijd te mollig, maar het maakt niet uit hoeveel je weegt" 

Julie Van den Steen, co-presentatrice van het ochtendblok op MNM, heeft in "Van Gils & Gasten" op Eén openhartig getuigd over de problemen die ze lang gehad heeft met haar gewicht en over de gevolgen daarvan voor haar zelfbeeld. Haar boodschap aan jonge meisjes is dat ze moeten doen waar ze zich zelf goed bij voelen. "Het maakt niet uit hoeveel je weegt." 

De MNM-presentatrice was samen met de populaire Nederlandse foodblogster Rens Kroes die 373.000 volgers heeft op Instagram te gast in "Van Gils & Gasten" op Eén en had het er over haar eetgewoonten. 

Ze vertelde er dat ze het nog steeds moeilijk heeft om zich goed te voelen in haar vel, ondanks haar gewichtsverlies. Ze is lang gepest geweest, wat een deuk in haar zelfbeeld veroorzaakt heeft. 

Gezond eten is belangrijk, maar kan ook een obsessie worden. "Ik heb dat zelf ook gemerkt, een tijd geleden", zei Van den Steen. "Ik ben plots heel veel afgevallen en dan begon ik op mijn eten te letten. Dat heeft toen ook in "Over eten" gezeten en ik heb daar heel veel reactie op gekregen. "

Herbekijk de reportage uit "Over eten" hieronder (en lees verder onder de video): 

Video player inladen...

"Ik was heel hard bezig met afvallen. Ik kwam heel snel heel hard in the picture en dat was wel moeilijk. Intussen is het oké. Ik vond -en vind- nog altijd van mezelf dat ik te mollig ben. Ik ben altijd heel onzeker geweest, van jongsaf, ik ben daar lang mee gepest geweest. Mijn familie zei dat ook tegen mij. Dat zit heel hard in mij. Ik merk ook, als ik dat nu zeg, dat het nog moeilijk is om erover te praten. "

Ik ben altijd heel onzeker geweest, van jongsaf, ik ben daar lang mee gepest geweest.

Van den Steen vindt zichzelf nog steeds te mollig en niet mooi, maar ze werkt eraan. "Als ik op mijn Instagramaccount berichten krijg van meisjes die zeggen: jij bent zo mooi en ik wil eruitzien zoals jij, dan denk ik: nee, dat wil je niet. Ik vind mezelf niet mooi, maar ik ben er wel aan aan het werken, ik ben me daar wel van bewust." 

"Het is belangrijk dat het vanuit het innerlijke komt, dat je jezelf goed voelt in je vel", reageert Rens Kroes op de getuigenis van Van den Steen. "De media hebben natuurlijk heel andere rolmodellen die zeggen hoe je eruit moet zien. Als je denkt: dit moet, dan creëer je dus een obsessie."

"Gezond eten is een trend, maar aan de andere kant is er ook heel veel obesitas. We moeten er positief naar kijken dat we bewust worden en dat we weten hoe belangrijk voeding is. Natuurlijk is er ook orthorexia (ook de tijd waarin je niet moet eten, wordt beheerst door bezig zijn met voeding, je gaat je slecht voelen als je denkt niet te eten wat hoort, nvdr), maar het onderliggende probleem wordt er nu niet uitgelicht. Het is belangrijk om te kijken: waarom denk ik zo, waarom voel ik me zo, waar ligt het aan, heeft het met perfectionisme te maken?"

"Ik lees al mijn berichten op Instagram", gaat Van den Steen verder. "Als een jong meisje mij contacteert met de vraag hoe ik het gedaan heb, dan antwoord ik daar wel op. Dan zeg ik: voor mij werkt dit nu, maar voor jou is dat misschien iets anders. En als je je echt niet goed voelt in je vel, praat er dan over met je ouders of ga naar een diëtiste of een voedingsdeskundige, maar ga niet blindelings volgen wat ik doe. Doe waar je je goed bij voelt. Het maakt niet uit hoeveel je weegt. Ik heb er ook lang over gedaan om dat te beseffen, maar ik herken dat gevoel heel hard van toen ik 14 was."

Tegen jonge meisjes zeg ik: doe waar jij je goed bij voelt, het maakt niet uit hoeveel je weegt. 

Volgens Van den Steen zijn er ook heel veel foute rolmodellen op sociale media. "Zij hebben 1.000 foto's nodig om tot die ene perfecte te komen, zij voelen zich niet goed in hun vel en eten 1 wortel per dag. Maar meisjes willen er dan wel ook zo uitzien. Dan vind ik Rens Kroes wel een goed rolmodel om te volgen."  

"Je moet genieten van het leven", besluit Kroes. "Als je te hard bent voor jezelf, ga je je niet lekkerder voelen. Als je de keuze maakt om gezonder te leven, denk ik wel dat het belangrijk is om een balans te vinden." 

Herbekijk het volledige gesprek uit "Van Gils & Gasten": 

Video player inladen...

Meest gelezen