Videospeler inladen...

Proces kasteelmoord wordt vanaf vandaag hélemaal overgedaan: hoe zat het ook alweer? 

Voor het hof van beroep in Gent begint vanmiddag de volgende fase in het proces van de kasteelmoord: het wordt volledig overgedaan in beroep. Want het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen André Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert d.C. en Roy L., die op 18 april werden veroordeeld door de correctionele rechtbank van Brugge. We zetten het verhaal nog eens op een rijtje

Waarover gaat het ook alweer?

Op 31 januari 2012 verdwijnt kasteelheer Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. In de hal en op de trappen ligt een bloedspoor. De politie gaat daardoor onmiddellijk uit van een misdaad en vermoedt dat hij ontvoerd is. Pas 18 dagen later wordt zijn lichaam zo'n 15 kilometer van het kasteel gevonden in een bos in Sint-Maria-Aalter en wordt duidelijk dat hij vermoord is.

De hoofdverdachte is André Gyselbrecht, schoonvader van Saelens. Gyselbrecht is de dorpsdokter van Ruiselede, het dorp naast Wingene. Saelens was van plan om zich samen met zijn vrouw en de kinderen in het buitenland te vestigen en Gyselbrecht heeft het daar erg moeilijk mee. Hij vermoedt ook dat Saelens incest zou hebben gepleegd. Eerst zou hij aan de speurders vertellen dat hij iemand zoekt om "zijn schoonzoon een lesje te leren." Tijdens het proces in eerste aanleg, in Brugge, bekende hij dat hij iemand zocht die zijn schoonzoon zou vermoorden. 

Die hulp zou hij gevonden hebben in patiënt en vriend Pierre Serry die naar eigen zeggen van de dokter de vraag heeft gekregen om een huurmoordenaar te zoeken om Saelens uit de weg te ruimen. Hij zou daarvoor Evert d.C. ,een Nederlander, gecontacteerd hebben met de vraag om voor hem een huurmoordenaar te zoeken.  Een andere Nederlander, Roy L., zou de moord effectief hebben gepleegd samen met zijn oom die intussen is overleden.

Op 18 april werden ze alle vier voor die moord veroordeeld. Ze kregen celstraffen tussen 15 en 27 jaar. 

Wat kunnen we van het proces in beroep verwachten?

André Gyselbrecht vindt dat hij te zwaar gestraft werd en de Nederlanders Evert d.C. en Roy L. houden nog altijd hun onschuld staande. Pierre Serry aanvaardde zijn straf en ging niet in beroep. Maar omdat het parket tegen alle vier de veroordeelden beroep aantekende, zit ook Serry weer op de beklaagdenbank. Vanmiddag komt dat allemaal nog niet aan bod, er worden alleen afspraken gemaakt over hoe en wanneer het proces inhoudelijk zal worden behandeld. De behandeling zal gebeuren van 18 tot en met 22 maart volgend jaar. 

Wordt het opnieuw een mediatieke zaak?

Het is best mogelijk dat er opnieuw een grote belangstelling zal zijn voor het proces, al zal het wellicht niet zo'n proporties aannemen als bij het proces in eerste aanleg in Brugge. Dat werd een correctioneel proces vermomd als een assisenproces en het sleepte 13 maanden aan omdat advocaten allerlei nevendossiers onder de aandacht brachten, zaken die zelden over de moord op Stijn Saelens zelf gingen.  Maar die nevendossiers zijn ondertussen al bij het hoofddossier gevoegd en de advocaat van André Gyselbrecht kondigt alvast aan dat hij nu maar 3 getuigen meer wil laten oproepen, in eerste aanleg wou hij nog tientallen mensen laten getuigen.

Een nieuw gezicht...

Er zal in Gent al minstens één advocaat in de zaal zitten die hiervoor nog niet in dit moorddossier werkte want de Nederlander Evert d.C. heeft een nieuwe advocaat. Strafpleiter Walter Van Steenbrugge neemt de plaats in van Thomas Gillis en zal Evert d.C. samen met de Nederlandse advocaat Sidney Smeets verdedigen.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen