AFP or licensors

Manfred Weber in poleposition om nieuwe voorzitter Europese Commissie te worden 

Manfred Weber is de “Spitzenkandidat” van de Europese Volkspartij (EVP) voor de Europese verkiezingen in mei 2019. Hij haalde het bij de interne EVP-verkiezing van zijn tegenstander Alexander Stubb. De kans is groot dat Weber de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, opvolgt.

Manfred Weber, de Duitse fractievoorzitter van de EVP, werd vandaag verkozen als kandidaat-opvolger van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Dat werd beslist op het partijcongres in Helsinki. Weber kreeg de steun van 492 van de 619 EVP-leden die een geldige stem uitbrachten. Weber was de topfavoriet. Hij kreeg op voorhand al de steun van Angela Merkel, de Nederlandse Christendemocraten (CDA), en de CD&V. 

Weber begon in 2004 aan zijn Europese carrière. Hij startte als Europees parlementslid, en werd later ondervoorzitter van de EVP. In 2014 werd hij fractieleider. Weber heeft een uitgesproken standpunt over migratie. Hij is voorstander van sterke Europese buitengrenzen en is dan ook populair bij verschillende rechtse politici. Viktor Orban, de premier van Hongarije, en Sebastian Kurz, de bondskanselier van Oostenrijk, hebben hun steun voor Weber eerder al uitgesproken.

De EVP is momenteel de grootste fractie binnen het Europees Parlement en levert daarom de voorzitter van de Europese Commissie. Uit peilingen blijkt dat de EVP waarschijnlijk de grootste fractie zal blijven na de verkiezingen in mei 2019. De kans is dus reëel dat Weber de huidige voorzitter, Jean-Claude Juncker, zal opvolgen.

Maar Weber is lang niet de enige kandidaat. Frans Timmerman is de “Spitzenkandidat” van de Europese sociaaldemocraten. De Europese groenen maken eind november bekend wie zij naar voren schuiven als kandidaat. Daar is onder meer Petra De Sutter van Groen in de running. Ook de Europese liberalen hebben nog geen boegbeeld gekozen. De mogelijkheid bestaat dat ze een "team Europa" naar voren schuiven. Verschillende liberale boegbeelden, zoals Europees commissaris Margrethe Vestager, zullen dan samen campagne voeren. 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen