Video player inladen...

Michel: "Meer onafhankelijkheid en meer professionalisme bij benoemingen"

De regering moet streven naar meer onafhankelijkheid en professionalisme bij de benoemingen in de raad van bestuur van publieke instellingen. Dat heeft premier Michel in het vragenuurtje in de Kamer gezegd.

Aanleiding voor die uitspraak is het voornemen van CD&V om Steven Vanackere te benoemen als directeur van de Nationale Bank. Daardoor zouden er geen vrouwen meer overblijven in het directiecomité van de bank.

De premier, die het dossier van de benoemingen naar zich toe heeft getrokken, bevestigt dat de regering enkele functies in publieke instellingen moet invullen en legt uit hoe hij dat wil doen. Hij maakt daarbij een onderscheid tussen de raad van bestuur en de directies van die instellingen.

We moeten een evenwicht zoeken tussen meer onafhankelijkheid en een democratische vertegenwoordiging

"Voor de raad van bestuur lijkt het mij belangrijk om beslissingen te nemen met als bedoeling in de toekomst meer vrouwen in die functies te hebben. Dat is een sterk engagement dat we in mijn ogen moeten nemen", zegt Michel.

"Daarnaast moeten we streven naar meer professionalisme en onafhankelijkheid en we moeten daarbij een evenwicht vinden tussen meer onafhankelijkheid en professionalisme en een democratische vertegenwoordiging, het gaat immers om publieke instellingen", stelt Michel. 

“Wat de directiefuncties betreft hebben we, zoals bij de NMBS, voor een objectivering gekozen en op basis daarvan heeft de regering een keuze gemaakt.”

“Wat betreft de Nationale Bank is er een paar jaar geleden al beslist om het aantal directieleden te verminderen en minister Van Overtveldt heeft voorstellen ingediend om verder te hervormen en we zullen die ook bespreken”, besluit Michel.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen