Video player inladen...

Man die 12 mensen doodschoot in nachtclub in Californië, was gewezen militair

Bij een schietpartij in een nachtclub in Thousand Oaks, in de Amerikaanse staat Californië, zijn zeker 12 doden en verschillende gewonden gevallen. De schutter is ook omgekomen. Het zou gaan om een gewezen militair met psychische problemen.

De schutter zou eerst een bewakingsagent neergeschoten hebben. Daarna zou hij volgens ooggetuigen verschillende rookbommen gegooid hebben en dan is hij beginnen te schieten met een semi-automatisch wapen. Zijn lichaam is daarna dood teruggevonden. Wellicht heeft hij zichzelf neergeschoten.

Volgens de lokale sherriff Geoff Dean (foto bovenaan) gaat het om Ian David Long, een 28-jarige man die eerder gediend heeft bij het elitekorps US Marines. De man was al een paar keer in aanraking gekomen met het gerecht. In april was de politie om een nog onduidelijke reden binnengevallen in zijn appartement omdat "Long zich op een bizarre manier gedroeg". Meer uitleg is daar niet over gegeven, behalve dat hij daarna even behandeld werd door psychologen van de politie. In een ander geval werd hij door een groep mannen in elkaar geslagen in een bar.

Vandaag heeft Long dan 12 mensen gedood in een nachtclub. Een van hen is de adjunct van de lokale sheriff.  Over zijn motieven is nog niets bekend. Het is ook niet bekend of hij al dan niet betrokken is geweest in oorlogssituaties.

De man had het gemunt op de "Borderline Bar and Grill" in Thousand Oaks, zowat 60 kilometer ten westen van Los Angeles. Dat is een countrybar met dansvloer en pooltafels waar regelmatig muziekgroepen optreden. Op het ogenblik van de schietpartij was er een optreden aan de gang en waren er honderden mensen in de bar. De bar is nogal bekend in de buurt: eerder traden onder meer The Beach Boys er op. Thousand Oaks werd door de lokale overheid gepromoot als "een van de veiligste steden van Amerika".

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Video player inladen...

Derde "mass shooting" op twee weken tijd

Het gaat om de derde dodelijke schietpartij in de Verenigde Staten op minder dan twee weken tijd. Eind vorige week schoot een man elf mensen dood in een synagogue in Pittsburgh in de staat Pennsylvania. Die schutter had het uitdrukkelijk gemunt op Joden en wou zo veel mogelijk slachtoffers maken.

Enkele dagen geleden heeft een andere schutter dan het vuur geopend in een yogaschool in Tallahassee, de hoofdstad van de staat Florida.

Ditjaar zijn er al meer dan 300 schietpartijen met doden en gewonden geweest in de VS. Sommigen gebeuren met politieke of racistische motieven, anderen zijn het werk van mensen met psychische problemen.

AP

VIDEO: onze correspondent Björn Soenens live vanuit Washington

Video player inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de eerste beelden van het incident

Video player inladen...

Meest gelezen