Video player inladen...

Peter De Roover: "Wij benoemen mensen voor hun competenties, zonder partijbanden als het kan"

De N-VA benoemt mensen op basis van hun competenties en zonder partijbanden als het enigszins mogelijk is. Dat zegt Peter De Roover, de fractieleider van de partij in "De afspraak".  

De Roover zegt dat de N-VA het systeem van de politieke benoemingen heeft geërfd. "Van het ogenblik dat je een systeem erft, dan zijn er twee dingen. Je gaat aan het systeem werken - daarvoor moet je meerderheden hebben - en dat gebeurt stelselmatig."  De N-VA heeft op dat gebied al het een en ander gerealiseerd, zegt hij.  

"Binnen dat systeem zijn er natuurlijk wel een aantal die zeggen: "weet je wat N-VA, als het aan ons is dan zullen we iemand benoemen, en als het aan jullie is, wees dan katholieker dan de paus. Dat is natuurlijk een verstandige benadering, want dan weet je de N-VA daar uit te spelen."

Hetgeen wij gerealiseerd hebben oogt best spectaculair

N-VA wordt dus gedwongen het spel mee te spelen, maar "als dat gebeurt dan benoemen wij mensen, zonder partijbanden als het enigszins mogelijk is, vanuit hun competenties", zegt De Roover. Hij noemt het voorbeeld van de directeur die de N-VA in de Nationale Bank heeft "gezet". "Dat is helemaal geen N-VA'er. Die is op ons ticket daarin terecht gekomen op basis van zijn competenties."

De Roover wil nog verder in die richting gaan, maar dat is niet gemakkelijk. "Wie denkt dat het volstaat om deel te nemen aan een regering komt bedrogen uit. Je moet daar heel wat weerstand voor overwinnen, dat is heel stelselmatig en traag werk, maar hetgeen wij daarvan gerealiseerd hebben in de Vlaamse regering en in de federale regering, oogt best wel spectaculair en we zitten heel duidelijk op een trein waarvan ik vast van overtuigd ben dat de weerstand steeds meer zal afbrokkelen".

Bekijk hieronder  het hele gesprek met De Roover in "De afspraak".

Video player inladen...

Meest gelezen