Recreatieve gebruiker pleit voor praktische tips om veilig drugs te gebruiken

In het Radio 1 -programma "Bij Debecker" pleit recreatief druggebruiker Jonas voor meer praktische informatie over het veilig gebruik van drugs. De DrugLijn is niet per se tegen, maar nuanceert.

In het programma "Bij Debecker" op Radio 1 praatte gast Jonas over zijn recreatief druggebruik. Gemiddeld is dat één keer per maand. Hij gebruikt dan XTC of andere pillen. Hij ziet er geen graten in want zijn gebruik heeft geen invloed op de rest van zijn leven. “Er wordt vaak gedaan alsof dat mensen die drugs gebruiken in de problemen zitten. Terwijl alleen een heel kleine minderheid ‘verslaafd-verslaafd’ is”. Met andere woorden recreatief druggebruik bestaat en de mensen die het doen zijn geen marginalen.

Recreatief gebruik

Uit onderzoek bij mensen die uitgaan, blijkt dat 21 procent XTC slikt, 12 procent gebruikt cocaïne, 8 procent neemt speed. Dat is een realiteit meent Tom Evenepoel van de DrugLijn en daar moeten we mee leren omgaan. “Daar willen over praten en de dingen benoemen, is iets anders dan het goedkeuren. Ik denk dat we dat heel goed in het achterhoofd moeten houden.”

Praten over recreatief druggebruik en de dingen benoemen is iets anders dan het goedkeuren

Tom Evenepoel, DrugLijn

Van Evenepoel betreurt dat recreatieve druggebruikers worden gemarginaliseerd. Jonas pleit voor meer informatie over druggebruik want alleen maar zeggen dat je niet moet gebruiken werkt niet: “Wat ik denk dat beter is, is mensen informeren: ‘gebruik geen drugs, maar als je het toch doet, doe dit of dat niet, neem die drugs niet samen, zie dat je genoeg water drinkt. Er zijn veel mensen die onverantwoordelijk drugs nemen uit onwetendheid. Dat zijn dingen die we er uit moeten halen want dat zijn dan de mensen die op spoed belanden omdat ze iets verkeerd hebben gepakt. In Nederland kan je je drugs laten testen om te weten wat er in zit. Er moet dus meer informatie komen. Dat kan op school, maar dat kan ook van de overheid komen”

Ik denk dat het beter is om mensen te informeren: gebruik geen drugs, maar als je het toch doet, hoe doe je het dan veilig

Jonas, recreatief druggebruiker

Campagnes zijn één deel van de puzzel vindt Tom Evenepoel. “Menselijk gedrag is heel complex en dat ga je niet alleen met informatie sturen. Er is veel meer nodig dan dat. Het stopt niet alleen bij informeren. Ons vertrekpunt is nog altijd: het veiligste is om niet te gebruiken. Laat ons er in eerste instantie ernaar streven dat mensen die dingen niet doen. Dat beginleeftijden worden uitgesteld zoals bij alcoholgebruik. En dan als je een paar stappen verder bent, als mensen dan toch gebruiken en je kunt ze niet overtuigen om het achterwege te laten, dan kun je denken van hoe kun je boodschappen geven om problemen bij dat gebruik te voorkomen. Maar dan zit je op het einde van het spectrum.”

Als ontrading niet helpt, kun je denken aan boodschappen om problemen bij gebruik te voorkomen

Tom Evenepoel, DrugLijn

In Nederland is er een programma als “Spuiten en slikken” dat gaat over recreatief gebruik van drugs. Op internet is er de site Drugslab een YouTube-kanaal van de Nederlandse omroep BNNVARA waarin ervaringen van gebruikers worden getest. Kan dit soort informatie helpen?

Je moet altijd overwegen voor wie dit is bedoeld, zegt Tom Evenepoel van de DrugLijn. “Je voelt aan je buik aan dat dit voor 12-13-jarigen niet de manier is om de dingen aan te pakken. Maar voor jongvolwassenen die in de leefwereld zitten waar dit aanwezig is, kan dit wel een meerwaarde hebben.”