Video player inladen...

Prins Charles in exclusieve docu: "Ik zal een keurige koning zijn"

Donderdagavond om 22 uur onze tijd zendt de BBC een exclusieve documentaire uit over Prins Charles. Aanleiding is de 70ste verjaardag van de kroonprins volgende week. Charles heeft het over zijn visie op het hoogste ambt. Hij stelt iedereen gerust: hij wordt een traditionele koning, de tijd van campagnes voor een betere architectuur en een schoner milieu zijn voorbij. En o ja, voor wie daarop had gehoopt, Charles heeft het niet over Diana, noch over de brexit. 

In het verleden sprak Charles zich vaak stevig uit over maatschappelijke fenomenen die hem beroerden. "Dat zal ik nu niet meer doen", zegt hij in de BBC-documentaire "Prince, Son and Heir: Charles at 70", "ik ben niet gek."  Charles belooft dat hij zich zal houden aan de grondwettelijke invulling van zijn ambt. 

Ik ga mij niet meer bemoeien

Charles kreeg vaak het verwijt dat hij zich te vaak bemoeide in allerlei dossiers. "Zelf geef ik de voorkeur aan de term mensen motiveren boven mij hinderlijk bemoeien", zegt Charles. 

Als sommigen mijn bezorgdheid over hoe de binnenstad er bij ligt bemoeien noemen, wel dan ben ik trots op dat soort bemoeizucht

Voor Charles zijn de functies Prins van Wales en koning totaal anders, en van elkaar gescheiden. "Je kan je als staatshoofd niet gedragen zoals je deed als kroonprins", zegt hij. 

Ik verlang niet naar de troon

Cineast John Bridcut mocht Charles een jaar lang volgen. Volgens Bridcut hebben mensen die denken dat Charles maar wat rondhangt en popelt naar zijn koningsschap het verkeerd voor. Om de troon te bestijgen moet hij wachten op het overlijden van zijn moeder Elisabeth, de Queen, die nu 92 is. Uiteraard hoopt hij niet dat zijn moeder snel zal sterven. 

Zijn hele leven lang probeerde Charles het verschil te maken. Hij had uitgesproken meningen over het milieu, genetisch gemanipuleerd voedsel, de binnenstad, architectuur en onderwijs. Over die onderwerpen schreef hij soms scherpe maar altijd hoffelijke brieven naar de bevoegde ministers, in zijn gevreesde "spinnenpotenhandschrift". Op heel wat ministeries zal een zucht van verlichting worden geslaakt op de dag dat Koning Charles ophoudt met brieven schrijven.  

Mensen moeten in harmonie leven met de natuur. Als we daar niet in slagen vrees ik voor een catastrofe 

Sommige moderne gebouwen in de stad, zelfs culturele centra, noemde Charles onomwonden ''kerncentrales". Hij voerde campagnes voor een traditionele stedelijke architectuur. Daarvoor stichtte hij in 1986 ''the Prince of Wales's Institute of Architecture."  

Video player inladen...

Ik zou mijn mooie land niet graag zien verdwijnen onder een laag lelijkheid 

Boer Sjarel

Officieel is Charles landbouwer. Dat het Britse koningshuis daar Europese subsidie voor krijgt, veroorzaakte een paar jaar geleden beroering. Maar Charles is wel een organisch agrariër. Dat spoort met zijn milieu-betrokkenheid. Decennia geleden al waarschuwde hij voor de klimaatverandering. "Dat was destijds controversieel, maar nu bewijst de wetenschap dat er wel degelijk een bedreiging bestaat".

Dus tot de dag voor zijn troonsbestijging blijft de Prins van Wales zich inzetten voor bescherming van wilde dieren, en tegen stroperijen. De natuur verder vernietigen noemt hij kiezen voor de weg naar de hel.  

Charles is ook een voorstander van homeopathie. Hij behandelt zijn koeien en schapen met homeopathische geneesmiddelen. "Maar ook met klassieke medicijnen", zegt hij, "we bekijken het geval per geval, als we maar geen antibiotica inzetten. "

Continuïteit

"Op een heel andere manier regeren dan mijn moeder, zou getuigen van een gebrek aan respect", zegt Charles aan de BBC.  Maar Charles op de troon, dat is nog toekomstmuziek. Als Elisabeth de genen van haar moeder heeft geërfd, en zo ziet het er naar uit, kan ze nog 10 jaar koningin blijven. Dan is Charles 80... Happy birthday!

Prins Charles wordt  op woensdag 14 november 70. Naar aanleiding hiervan zendt Eén om 21.30 uur een documentaire uit.

Meest gelezen